Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets höjdpunkt för astma-allergibarn

Annons

För elfte gången genomfördes lägret , som en gång initierades av eldsjälen, barn- och ungdomsledaren Siv Blixt, för någon tid sedan och det omdömet som följt arrangemanget genom åren är aktuellt även den här gången.

-Årets höjdpunkt, säger de unga deltagarna när de sammanfattar veckan, berättar Siv Blixt som också kan konstatera att lägerveckan numera har blivit ett begrepp även bland andra astma-allergiföreningar.

- Ludvikaföreningen har blivit känd ute i landet genom det här arrangemanget, berättar Siv Blixt som i år kunde räkna ett deltagartal på 80 personer, varav 43 barn i olika åldrar.

De deltagande barnen var från 3 månader till 19 år.

Att lägret fungerar föredömligt får man också en aning om när man får veta att ludvikagästerna sedan åtta år tillbaka lyckats engagera en egen kock, som ser till att samtliga deltagare får sin egen speciella mat.

Då träffade Ludvikagänget kocken Johan Claesson från Linköping , tycke uppstod och numera avsätter Johan en semestervecka för att hjälpa ludvikaföreningens folk, en underbar resurs som verkligen lägger ned hela sin själ i verksamheten, berättas det.

- Det är också en fin avlastning för oss som annars får lägga ner åtskillig möda för att laga speciell mat för hushållens allergiker, säger Christina Johansson Linder, pressansvarig i föreningen och själv mor till ett allergibarn med speciella kostbehov.

Den aktiva föreningen - 32 år i år - har ett särskilt aktivt år.

2003 är nämligen Allergiåret som bland annat, för den lokala föreningens del, innebär att man arbetar på att rekrytera flera allergiombud ute i skolorna.

Dessa har till uppgift att vara kontakt i allergifrågor, att påverka frågor som är relaterade till dessa.

Det kan röra sig om ventilationsfrågor i lokalerna, kosthållning etcetera. Allergiombudet ska utgöra en kontakt för lärare, elever, personal och andra som stöter på frågor som är allergirelaterade, berättar Christina Johansson Linder, som också kan notera att Ludvika ligger väl framme när det gällt att rekrytera ombud ute på skolorna. Praktiskt taget varje skola i kommunen har allergiombud numera.

Bland de arrangemang som är speciellt kopplade till Allergiåret kan nämnas en föreläsning i Marnäsliden 10 september då Allergikonsulenten Berith Andersson från Barn- och ungdomskliniken på Falu lasarett kommer att föreläsa om födoämnesallergiker ur olika synvinklar.

Här vänder man sin speciellt till rektorer samt kökspersonal.

Allergiföreningen är väl framme. Inte bara när det gäller att arrangera trivsamma sommarläger för sina ungdomar.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons