Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets entreprenör

Annons

Linderholm belönas, som det heter i juryns motivering, "för att han är en framgångsrik entreprenör som på en liten ort tagit fram en tekniskt avancerad produkt och i konkurrens med flera stora aktörer lyckats på exportmarknaden. Han bidrar också på ett aktivt sätt att öka entreprenörskapet på hemorten".

Under torsdagen uppvaktades han med diplom, pokal och blommor.

- Det är självklart roligt att bli prisad, kommenterar 55-åringen utan att direkt hoppa upp i luften av glädje. Jag visste sedan någon vecka att jag var nominerad.

Under snart 20 års tid har Linderholm målmedvetet och lyckosamt arbetat upp Log Max till ett företag i världsklass. I dag arbetar 50 personer under taket i Grangärde.

- Vi har ökat vår omsättning med 25 procent varje år fem år i rad. Detta är självklart mycket positivt.

Även under det kommande verksamhetsåret räknar Stig Linderholm med en kraftig ökning av sin specialitet, gripskördaren.

- Vi omsätter i dag 150 miljoner kronor på en tillverkning av 250 gripskördare. Under det kommande året ska vi förhoppningsvis nå upp till 300.

En gripskördare är den del av en skogsmaskin som såväl sågar, kvistar och delar trädet på rekordfart. Beroende på storlek så ligger kostnaden för en del från 250 000 kronor och upp till 1,4 miljoner kronor.

Log Max är störst i Sverige i sin produktion av denna specialdel till skogsmaskinen. Log Max har i dag 12 procent av världsmarknaden och 80 procent av all verksamhet i Grangärde går på export.

- Vi är i dag världens femte största företag i branschen och målsättningen är självklart att ta ytterligare marknadsandelar.

Linderholm omtalar att det finns hopp om att två stora företag i Brasilien beställer 57 gripskördare enbart fram till i mars nästa år.

- Just Brasilien och Ryssland är i dag våra två stora tillväxtländer. Det kan bli frågan om ytterligare jobb i Grangärde om vi får ordern från Brasilien, förutspår Linderholm.

I februari köpte han även Caterpillars anläggning i Söderhamn med 60 anställda. Med företaget Eco-Log innebär detta att Linderholm kan erbjuda kompletta skogsmaskiner till sina kunder.

Han har Log Max INC i Portland, Oregon, USA med 15 anställda liksom Log Max GMBH i tyska Leinburg med en handfull anställda och halva ägarskapet av ett kanadensiskt företag i branschen.

- Men det är Grangärde som är hjärtat i vår verksamhet. Visst är det tufft att vara företagare i dag men jag har inga som helst planer på att flytta verksamheten till ett låglöneland, understryker 55-åringen.

Är du en hårdför arbetsledare?

- Det får andra bedöma men visst har jag höga krav på alla hos oss. Men det har jag även på mig själv, tillägger årets företagare i regionen 2004.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons