Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets björnmärkning en snabb affär

Annons

Björnforskarna har avslutat årets märkningssäsong och totalt gjordes 39 sövningar.

- Årets björnmärkning och byte av radiosändare gick snabbt. Det tog bara sju dagar så var vi klara, berättar björnforskaren Sven Brunberg, Tackåsen.

17 vuxna björnar fick nya radiosändare, tolv fjolårsungar blev försedda med sändare och tio fjolårsungar blev märkta genom tatuering i läppen. Provtagningar och mätningar utfördes på samtliga fjolårsungar, bland annat för att få fram släktskapet med andra björnar.

Sju björnar har utrustats med den nya typen av GPS-sändare som ger mer och bättre information än de gamla sändarna. Med hjälp av GPS-navigering kan man dagligen följa en björns vandring, nästan exakt på metern.

- Nu är det inte alla björnar som märks som utrustas med sändare. Många får en plastbricka fastsatt i örat och en tatuering i läppen, berättar Sven Brunberg.

Redan har en av årets märkta björnar försvunnit ur forskningsprojektet.

- Det är en fjolårsbjörn som fick en radiosändare den 19 april. Den uppehöll sig cirka en mil söder om finnmarksbyn Håven och pejling visade att björnen inte rörde på sig. Vi kontrollerade anledningen och den första maj hittades björnen död, ihjälslagen av en annan björn.

OVE NYSTRÖM

Mer läsning

Annons