Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets bästa tekniklärare

Annons

- Tack alla elever som genom kämpainsatser gjort det möjligt, sade Lasse Larsson som förmodligen ska köpa resor för pengarna.

Det fina priset delas ut av Teknikföretagen som ger 50 000 kronor till den som ger teknikämnet ett lyft i Mellansverige.

Larsson uppfyller alla krav på en pristagare. Han stimulerar, utvecklar och samarbetar med företag.

- Ingen dag som lärare är den andra lik, det är inspirerande att möta ungdomarna, säger han.

Svärdsjöeleverna är duktiga på teknik. När tävlingen Idéjakten skulle avgöras för några veckor sedan var 160 av 300 bidrag inskickade från skolan. Elva förslag tog hem pris. Dessutom fick klasserna 7E och 8B dela på 10 000 kronor.

Exempelvis har Sandra Rustas klurat ut en rullgardin som ska hålla kassar på plats i skuffen. Jamila Beij har tänkt ut larm för folk som somnar vid ratten. Andra smarta Svärdsjöidéer är busskortsreflexer, brandsäkra vekar, tvättmaskiner som tar kulör och vittvätt samtidigt och dubbla kylskåpsdörrar som sparar energi.

- Vi rider på en framgångsvåg, säger Lasse Larsson.

När han flyttade från Sundbyberg till Falun 1986 turnerade Lasse som slöjdlärare på fyra skolor. När förre teknikläraren i Svärdsjö gick i pension tog Lasse jobbet som ingen ville ha. Sedan 1994 är teknik obligatoriskt, men Lasse vill ha fler timmar per termin för att kunna utveckla.

När han började var det bara killar i klassen. Sedan dess har skolan satsat särskilt på tjejer och teknik, och det har gett utdelning. Kanske är det killarna som behöver stöd nu.

När uppfinnartävlingen Idéjakten avgjordes för några veckor sedan var Lasse på plats med ett helt fotbollslag tjejer.

- Jag tror det beror på att tjejerna har bättre språk och lättare att beskriva sina idéer i ord, säger Lasse som vill jobba vidare med att integrera teknik med andra ämnen, till exempel svenska.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons