Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets affärshändelse i IT-världen

Annons

Börsintroduktionen av sökmotorn Google betraktas av många som årets största affärshändelse, alla kategorier.

Men introduktionen kommer att ske på ett sätt som är ovanligt. I stället för att kratta manegen för att få in så mycket pengar som möjligt ställer Google krav på investerarna. De båda grundarna Sergey Brin och Larry Page ska behålla kontrollen över Google och kommer att fortsätta att sköta företaget efter eget huvud. Hittills har det gått mycket bra.

Aktierna kommer att säljas genom auktion och för att delta måste man kvalificera sig. Bud som är uppenbart spekulativa kommer att avvisas.

Presumtiva investerare får också veta att Google tänker arbeta långsiktigt bortom kvartalskapitalismens horisont. Den som vill ha en snabb vinst får satsa på något annat företag.

I handlingarna som lämnats in lovar man också att satsa ännu mera pengar på personalen så att den ska trivas och må bra.

Allt detta låter mycket sympatiskt och långt ifrån vad riskkapitalister vill höra.

Hur mycket börsintroduktionen kommer att ge kan man bara spekulera om. Summor på upp till 20 miljarder dollar har nämnts.

Historien om Google och de båda grundarna Sergey Brin och Larry Page är en fantastisk framgångssaga. I en hyllningsartikel i Washington Post i februari förutspådde Joel Achenbach att framtidens historiker kommer att tala om tiden före Google som den mörka tiden.

När portalen introducerades i september 1998 var det nog få som förstod att den skulle bli en succé. Förutom Googleloggan fanns bara en liten ruta att skriva in sökorden i. Resten var vitt. Inga nyheter, inga annonser, inga länktips, bara vitt. Sidan ser i stort sett likadan ut i dag.

Styrkan sitter under skalet.

I dag är Google världens största sökmotor, med flest sidor indexerade. När dessa rader skrivs är antalet sidor uppe i 4 285 199 774 stycken. Men Googles sökrobotar är ständigt ute för att samla mer information.

Sökningarna går snabbt med tonvis av kraftfulla servrar. Dessutom struktureras det insamlade materialet på ett smart sätt. Om en sida har länkats på många andra sidor hamnar den högre upp på sidan, till exempel.

Varje dag får Google omkring 200 miljoner förfrågningar.

Googles påverkan på våra liv är så stort att det i USA gett avtryck i form av en rad nya ord som är variationer på namnet för sökmotorn.

Men IT-historien är full av framgångsföretag som på kort tid försvunnit in i skuggan. Ett exempel är Netscape som i stort sett utraderades sedan Microsoft bestämde sig för att satsa på internet.

Just Microsoft ses av många som ett av de företag som på allvar kan utmana Google. Med nästa operativsystem, Longhorn, kan vi vara rätt säkra på att Redmondföretaget satsat en hel del på sökning på nätet.

KINESISKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons