Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenahyra - till vilket pris?

Annons

Arenabygget som sådant har Björklöf ingenting emot. Visst kan kommunen gå in och stötta LIF:s arenabygge, menar han, men då måste det handla om rimliga nivåer. Han tycker det är oroande.

- Vi bedömer att kommunen kommer att få mer pålagor från stat och landsting framöver.

Det var för ett par veckor sedan (se FK 27/4) som det beslutades att Ejendals arena skulle byggas. Ett projekt i 145-miljonersklassen. Så här är det tänkt.

Kommunen skänker befintligt isstadion med B-hall. Kommunen bidrar med 15 miljoner till arenabygget eller som det heter eftersatt underhåll av isstadion. 35-40 miljoner satsas på infrastrukturen kring jätteprojektet.

Nästa steg blir hyresavtalet. Folkpartiet är skeptiska. Årliga knappa 4,5 miljoner kronor i hyra för kommunen gäller i 25 år. Det ska täcka räntekostnaderna för LIFFAB:s (LIF:s fastighetsbolag) 85 miljonerslån där amorteringstakten är satt till 3,4 miljoner per år. Ett lån knutet till den rörliga Stibor-räntan satt till 2,25 procent. Skulle räntan stiga betalar kommunen kostnader som överstiger 2,25 procent.

I praktiken kommer därmed bashyran att ligga på mellan fem och sju miljoner kronor, hävdar Björklöf.

- Med de här beloppsnivåerna blir det svårt för kommunen att försvara besparingar i samhället.

I kväll tas hyresavtalet upp för beslut i kommunfullmäktige. Kommunalrådet Bo Pettersson tror att det blir en hel del diskussioner. Själv har han svårt att förstå Erik Björklöfs argument.

- Ser vi att räntan sticker binder vi den.

Pettersson vill se det i ett helhetsperspektiv. Det skulle kosta kommunen 50 miljoner att rusta isstadion. Nu kommer 140 miljoner utifrån och kommunen får en splitter ny högmodern evenemangsarena. Det blir ett oerhört lyft för kommunen när en sådan här resurs skapas. Arenan som evenemangsarena kommer att tillföra miljoner. Pettersson jämför arenan med ett Dalhalla vintertid.

- Björklöf ser inte hela kostnadsbilden. Det finns alltid en risk. Vi är inte med med några kommunala pengar i den risken.

Bo Pettersson menar att arenabygget skapat 50 nya jobb hos LIF. Totalt blir det 100 nya arbetstillfällen. Det ger en intäktsökning för kommunen på cirka sju miljoner kronor. Pengar som kan läggas på till exempel skola och vård.

Kommunalrådet är säker. Den här lösningen blir billigare än om kommunen även fortsättningsvis skulle ha ansvaret över anläggningen.

Fotnot: Vänstern är positiv till förslaget till hyresavtal bortsett från punkten 3.2 som innefattar en hyreshöjning för kommunen om den rörliga låneräntan rör sig uppåt (se ovan). Vidare vill vänstern att tänkta arenaloger byts ut mot sittplatser. Kd:s Robin Malm kommer inte att delta i beslutet om hyresavtal.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons