Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbomil nekas åter skadestånd

Annons

Det har gått tio år sedan branden på Sågmyra herrgård. Men den mordbrandsdömde före detta ägaren fortsätter att hävda sin oskuld, och kräver miljonbelopp i skadestånd från staten och rättsväsendet.

Nu har han än en gång fått avslag på sin begäran i Falu tingsrätt.

I juni 1993 brann herrgård-en i Sågmyra. 1995 dömdes herrgårdens ägare, Kenneth Arbomil, till tre års fängelse för mordbrand, försök till grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Han överklagade till hovrätten, som fastställde tingsrättens dom. Han höll sig sedan undan fängelsestraffet i två år, men anmälde sig frivilligt till polisen sommaren 1998.

Efter avtjänat fängelsestraff har han flera gånger väckt talan mot staten samt en åklagare, en lagman och en polisman som handlagt hans ärende. Sammanlagt vill Arbomil ha 13 miljoner kronor i skadestånd, vilket både Falu tingsrätt och Svea hovrätt nekat honom.

Så sent som i december förra året gjorde han ett nytt försök. Han menar att nämnda tjänstemän begått grova tjänstefel, att de ägnat sig åt förvanskning och undanhållande av bevis och bland annat använt sig av en av hans ovänner som expert i utredningen.

I veckan kom Falu tingsrätts dom. Den konstaterar att frågan om skadestånd redan är avvisad i Svea hovrätt. Också frågan om tjänstefelen kan avvisas, genom att den före detta herrgårdsägaren dömdes för mordbrand även i hovrätten. För övrigt är rättsväsendets påstådda brott nu preskriberade, meddelar Falu tingsrätt.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons