Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljö blir konstverk

Annons

Med Johan Ahlbäcks bilder ska sen en jämförelse kunna göras mellan de två tidsepokerna.

Johan Ahlbäck målade och tecknade under perioden 1920 och fram till 1970 och hade främst industrimiljöer som sina motiv.

Det finns många tavlor som han gjort från Morgårdshammar AB och Smedjebackens valsverk.

Vid sidan av Albin Amelin anses han vara en av landets främsta konstnärer när det handlar om motiv från industrin.

Eftersom Ahlbäck oftast valde sina motiv från Smedjebacken finns det en bra dokumentation från hur arbetsmiljön var under 20-30-talet.

Nu är tanken att bidraget från kulturrådet ska användas för att göra en nutida konstnärlig dokumentation på samma motiv som Ahlbäck använde.

Konstnärerna Julie Leonardsson och Roine Jansson kommer under hösten att jobba med att måla tavlor inne på Fundia och Morgårdshammar.

Det hela ska senare mynna ut i en utställning där dessa bilder ska visas och som jämförelse bilder som Ahlbäck målat för 70-80 år sedan.

- För att ha lite nya bilder av Ahlbäck att visa skull vi vilja få låna bilder av allmänheten, jag är övertygad om att det finns mycket i gömmorna som aldrig har visats, säger Bertil Andersson, ordförande i Ahlbäckstiftelsen.

Det har naturligtvis skett stora förändringar från 20-talet och fram till nu inom stålindustrin.

- Det handlar bland annat om att det inte finns så många människor i dag som det gjorde då, konstaterar Bertil Andersson.

För 30 år sedan var det cirka 1 200 anställda på Smedjebackens valsverk och de tillverkade cirka 20 ton stål per timme. I dag är det 400 anställda och de tillverkar drygt 100 ton per timme.

Numera är det ytterst få människor som finns i närheten av själva processen, det mesta sköts via övervakning och på datorskärmar.

Konstnären Roine Jansson inser att det blir svårt att få samma dramatik i bilderna som Johan Ahlbäck hade.

- Jag får inrikta mig på lite andra saker, men visst finns det fortfarande möjligheter att få dramatik i bilderna, exempelvis genom det speciella ljus som är, säger Jansson.

För dagen finns det inget fastlagt datum för när det ska vara klart för en utställning, men någon gång under 2005 bör det vara klart.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons