Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten sjunker

Annons

Bilden för de båda kommunerna är entydig på alla fronter. Ett minskat antal unga arbetslösa, bruttorbetslösa och långtidsarbetslösa. Det är endast Smedjebacken som har en liten stegring på ungdomssidan upp till 25 år.

- Detta är naturligtvis jätterolig läsning för oss som arbetar med dessa frågor, säger Anne Unge, nytillsatt chef för arbetsförmedlingen i Ludvika.

- Även om majsiffrorna alltid försämras något i juni, mycket beroende på skolavslutningarna, så är tendensen glasklar.

- Risken är faktiskt stor att vi inom kort kommer att drabbas av arbetskraftsbrist. Suget efter arbetskraft är stor på många områden. Inte minst inom vård och omsorg, förutspår Anne Unge.

Trots att det är positiva siffror för Ludvika och Smedjebacken så har båda kommunerna fortfarande en högre siffra än länssnittet.

Smedjebacken 3,3 och Ludvika 3,2 mot länssnittet på 2,9.

Dessa siffror handlar om den öppna arbetslösheten, det vill säga arbetssökande som inte är i någon form av åtgärder i arbetsförmedlingens regi .

Totalt var 504 personer i Ludvika och 231 i Smedjebacken bokförda under denna kategori.

I bruttoarbetslösheten befann sig 1 171 personer i Ludvika (7,5 procent av den arbetsföra befolkningen) mot 478 i Smedjebacken (6,8 procent). Motsvarande siffror för fjolåret var 8,0 respektive 8,3 procent.

När det gäller arbetslösa ungdomar vid de två förmedlingarna så har siffran sjunkit från 5,3 till 4,2 procent i Ludvika. I Smedjebacken är den enda fläcken i statistiken en ökning från 3,9 procent till 4,5.

Om det är någon tröst för Smedjebacken så är länssnittet just 4,5 procent.

Antalet långtidsarbetslösa var i maj 110 i Ludvika och 40 i Smedjebacken. Också detta en minskning med 0,6 respektive 1,0 procent.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons