Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten minskar - igen

Annons

Den öppna arbetslösheten är lägre än förra månaden och bättre än i de flesta andra län. Dalarna har klättrat upp ett pinnhål i statistiken. I juli 2003 hade sju av rikets 21 län en lägre öppen arbetslöshet än Dalarna, i augusti var det bara sex län som har lägre andel arbetslösa.

I augusti var 7 180 personer i länet öppet arbetslösa (4,2 procent av befolkningen 16-64 år). Det är 485 personer färre än i juli månad, men om vi jämför ett år tillbaka har arbetslösheten ökat något, från 3,8 till 4,2 procent av befolkningen. Denna ökning beror på att antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska program har minskat sedan förra året.

Och bruttoarbetslösheten fortsätter att minska.

I augusti låg bruttoarbetslösheten i länet på 11 311 personer (6,6 procent av befolkningen). Bruttoarbetslösheten har minskat med 464 personer sedan juli månad i år, och den är också lägre än i augusti 2002, då andelen var 6,8 procent.

I de flesta av Dalarnas kommuner är bruttoarbetslösheten lägre nu än för ett år sedan. Allra mest har den minskat i Vansbro och Malung. Däremot kan vi se en viss ökning i Falun, Leksand och Rättvik.

Ett plus till i statistiken är att antalet långtidsinskrivna har minskat varje månad under året. I augusti fanns 1 076 långtidsinskrivna personer i länet (0,6 procent av befolkningen). Det är 203 färre än för ett år sedan och 35 färre än i juli i år. Jämfört med andra län är Dalarnas siffra låg.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons