Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten har minskat kraftigt

Annons

Under andra kvartalet i år var 128 400 personer i Dalarnas län sysselsatta. Det betyder en ökning på 4 500 personer sen i vintras och visar dessutom de bästa resultatet under april-maj och juni månand sedan 1992. Därmed är ökningstakten i länet bland de bästa i Sverige.

Ludvika kommun hade en arbetslöshet förra året på 5,9 procent (av befolkningen). I år har siffran sjunkit till 4,6 procent. Bäst resultat visade Smedjebacken med en minskning från förra årets 6,2 procent till 4,3 procent i år.

- Arbetslösheten är under sommarmånaderna högre, då ungdomarna slutar skolan och skriver in sig som arbetslösa under sommarlovet, berättar Ann Unge, chef på arbetsförmedlingen i Ludvika kommun.

SCB:s statistik visar att under julimånad var 1 510 ungdomar under 25 år arbetslösa och jämfört med förra året är det en minskning på 83 personer.

Fler varslades i Dalarnas län i år jämfört med föregående år. Hittills i år har 725 personer varslats. Motsvarande siffra föregående år var 463.

- Varsel behöver inte betyda att företaget avecklas och folk blir arbetslösa.

- Det kan handla om att någon annan köper företaget. Tallmogården är ett typiskt sådant exempel. Nya ägare tar över och i vissa fall får personalen vara kvar, berätta Ann Unge.

Framtiden ser väldigt ljus ut tycker Ann Unge.

- Men man ska fortfarande vara ödmjuk, det kan alltid vända. Det som ligger i tiden nu är när 40-talisterna går i pension. Årskullarna -41 och -42 sitter på många jobb och när de pensioneras blir väldigt många jobb lediga. Det i sin tur kan leda till brist på arbetskraft.

Trots minskad arbetslöshet finns det fortfarande många som är arbetslösa. En av dem är Lars Wejher, 39 år. Han har varit arbetslös i två månader innan han avbröt en utbildning som vildmarksguide.

- Jag upptäckte att i verkligheten finns inga sådana jobb att söka. Nu söker jag allt mellan himmel och jord. Det är jobb som trädgårdsmästare, personliga assistenter och vaktmästare. Jag är beredd att flytta på mig om det behövs. Det finns hur mycket jobb som helst att söka, berättar Lars Wejher.

Läget på arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas positivt. Färre arbetslösa betyder fler lediga jobb, vilket leder till att många arbetsgivare har svårt att få tag personal.

Thorleif Fallsdalen på Toffes Gatukök söker personal och menar att det går trögt.

- Jag har varit i branchen i 20 år och märker att det blir svårare att få tag i personal. Det är ett klent antal på cirka 20 stycken som har sökt jobb hos mig.

På Cherry Casino har man inte märkt någon större skillnad.

- De flesta som söker jobb hos oss har det här jobbet som ett extraknäck, så det är kanske en annan sak.

- Men visst önskar jag ett fler antal sökande.

LINDA LUNDQVIST

Mer läsning

Annons