Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa ungdomar får faddrar

Annons

I Leksand fanns i augusti förra året nio långtidsarbetslösa ungdomar. I augusti i år ska den siffran vara högst fem personer.

- Jag tror att vi klarar det, men samtidigt kan jag också se en ökning av gymnasieungdomar som hoppar av sin utbildning, säger Lennart Lundberg chef på Arbetsförmedlingen i Leksand.

- Många av dem är osäkra på om de valt rätt och istället för att ta examen och förverka sin rätt till gymnasieutbildning, anmäler de sig hos oss.

Fadderprojektet omfattar de omkring 50 arbetslösa ungdomar som finns i åldrarna 20 till 24 år. Flertalet av dessa kommer nu att få chansen att komma ut på praktik på något lokalt företag i kommuen.

- I dagsläget har vi femton intresserade företag och jag vet att fler är på gång, berättar Lennart Lundberg.

- Nästa vecka kommer vi att presentera företagen för ungdomarna, men självklart finns det fortfarande plats för fler fadderföretag.

Meningen är att ungdomarna själva ska skriva en praktikansökan och ta kontakt med ett företag.

- Går allt bra så innebär det två månaders praktik i april och maj. Kanske också en möjlighet till sommarjobb och en eventuell fortsättning till hösten. Oavsett hur det går så vill vi ha en återkoppling.

De företag som hittils har anmält sitt intresse är verksamma inom hotellnäringen och olika serviceenheter. Där finns också matvarubutiker, dagis och en folkhögskola för att nämna några.

Ungdomsgruppen på Arbetsförmedlingen omfattar även 18- och 19-åringarna, men de finns inte med i den här satsningen.

- Vi har ett avtal med kommunen som hjälper till med praktikplatser för den gruppen.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons