Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa kan tvingas flytta

/
  • Arbetsförmedlare.
  • Söker jobb. 18-åriga Ercan Akdogan letar främst efter jobb hemma i Falun, men kan tänka sig att flytta. Fast inte för långt och inte för vilket jobb som helst.

Annons

Se Webb-tv! "Man måste visa att man är aktiv och söker, redan första dagen"

Vid en av kundarbetsplatserna på arbetsförmedlingen i Falun sitter en kille och knappar på tangentbordet.

- Jag letar efter jobb. Vad som helst, men gärna något inom data, säger Ercan Akdogan, 18, som precis har skrivit in sig som arbetssökande.

Han tittar på annonserna med jobb som finns i Falun, men kan tänka sig att flytta om han skulle få arbete någon annanstans.

- Inte riktigt vart som helst och inte för långt bort. Men det beror på vilket jobb det är. Det kan nog bli svårt med det sociala livet också, om man inte känner någon, även om det nog löser sig med tiden.

Tidigare kunde arbetslösa begränsa sitt jobbsökande till den egna hemorten och sitt eget yrkesområde under de första tre månaderna. Men sedan i måndags måste man vara beredd att flytta om det finns arbete att få på annan ort. Det är kravet som ställs för att ha rätt till ersättning från a-kassan.

- För mig som inte har familj spelar det ingen roll, men det är synd om barnfamiljer som kanske ska behöva flytta på stört. Man måste ju ha bostad också om man får ett jobb någon annanstans och det är inte alltid så lätt, säger Christer Eriksson, 43, från Sågmyra som söker jobb i hela mellersta Sverige.

Peter Andersson, arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen i Falun, har ännu inte märkt så mycket av de nya reglerna.

- Men för den enskilde kan det förstås ställa till trassel. Det kan vara svårt att söka jobb i Kiruna om du precis har köpt hus till exempel. Man får fundera på vad som är viktigast - att bo kvar på orten eller att jobba inom ett visst yrkesområde. Är orten väldigt viktig så får man söka de jobb som finns, även om det inte är inom det egna yrkesområdet, säger Peter Andersson.

Att pendla till jobbet kan vara ett alternativ till flytt.

- Pendla är helt okej om det är inom Dalarna, under en tid i alla fall. Men helst inte längre än tio mil, säger Caroline Eriksson, 18, som just nu jobbar på Falu Fängelse vandrarhem.

Hon är på arbetsförmedlingen för att se om det finns jobb att söka till hösten. Men flytta vill hon inte.

- Nej, absolut inte, jag har mitt liv här i Falun, min sambo och min lägenhet finns här.

Mer läsning

Annons