Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslivsministern har anledning att oroa sig

Annons

Storleken på Kommunals löneökningar har i sig inte så stor betydelse för ekonomin. Men om en ''hög'' uppgörelse sprider sig blir det problem, enligt arbetslivsminister Hans Karlsson.

- En hög uppgörelse för Kommunal som sprider sig i hela samhället har en arbetslivsminister all anledning att oroa sig för. Men accepteras den av andra finns det ingen anledning att vara orolig, säger Hans Karlsson, tidigare LO:s avtalssekreterare, i en intervju med TT.

Det är ''troligt'', bedömer han, att den pågående konflikten leder till att Kommunal uppnår förändringar i löneläget i förhållande till andra - det vill säga att Kommunal närmar sig andra grupper.

- Det är det Kommunal har tagit strid för, säger Karlsson, men framhåller också att det avgörande för utgången är hur mycket kommunerna har råd med.

Han återkommer till att det är fack och arbetsgivare som har ansvaret för att klara det hela, och att regeringen eller staten inte ska blanda sig i, men . . .

- Lyckas parterna underlättar det dramatiskt för regeringen och mig att hålla låg arbetslöshet.

Han framhåller att trycket på parterna att komma överens ökar.

Trots Kommunalkonflikten, och många ekonomers åsikt att de svenska lönerna ökar för mycket i förhållande till lönerna i omvärlden, anser han att den svenska lönebildningen är stabil nog för att Sverige ska klara ett medlemskap i valutaunionen EMU.

Hans Karlsson har, efter att ha ''grunnat länge'' bestämt sig för att rösta ett ''övertygat'' ja 14 september i höst.

- Vi ska vara med fullt ut och bygga det som länderna bestämt sig för, säger han.

Det som bekymrat honom mest är vad som händer med lönebildningen och sysselsättningen när kronan försvinner och makten över räntan flyttar till Europeiska centralbanken. Men de riskerna väger lättare än riskerna med att inte gå med och inte kunna dra fördel av minskad valutaosäkerhet och möjlighet till ökade investeringar och tillväxt, enligt Hans Karlsson.

Efter snart nio månader som statsråd börjar Hans Karlsson få koll på rutinerna i regeringskansliet. Omgivningen har inte varit så nådig och regeringen och Karlsson har kommit på kant med både fack och näringsliv om förslaget att arbetsgivarna ska betala sjuklön även under den tredje sjukveckan.

När Göran Perssons regering 1997 fördubblade sjuklöneansvaret för arbetsgivarna från 14 till 28 dagar var LO och Hans Karlsson emot det. Bland annat för att det, enligt facken, skulle göra arbetsgivarna mindre intresserade av att anställa.

- Jag var intresseföreträdare för fackföreningsrörelsen och drev de krav medlemmarna hade. Staten har då som nu ansvaret för helheten och att ha ekonomin i ordning, säger Karlsson som efterlyser alternativa förslag från Svenskt Näringsliv.

LARS LARSSON/TT

Mer läsning

Annons