Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetskraftsinvandring ska förenklas

Annons

Regeringen förbereder en lag som ska förenkla arbetskraftsinvandring. Arbetsgivare ska få rekrytera personal var de vill i världen. Det sade enligt Sydsvenskan.se migrationsminister Tobias Billström i Malmö på fredagen.

Där medverkar han vid ett seminarium om integration, arrangerat av tidningen Fokus. Billström säger att personer med kvalifikationer inom yrken med brist på arbetskraft ska kunna få jobbsökarvisum till Sverige. Lagen skulle kunna träda i kraft vid halvårsskiftet 2008.

Den kommande propositionen bygger enligt Billström i stort på slutbetänkandet i den parlamentariska utredning, kommittén för arbetskraftsinvandring, som lade fram sina förslag i oktober förra året.

Det betänkandet ska nu ut på remiss. Men i den fråga som delade utredningen, och där borgerliga ledamöter reserverade sig, verkar Billström vilja gå emot utredningens majoritet.

Det handlar om vem som ska bestämma om det finns behov av att rekrytera arbetskraft utomlands. Socialdemokraterna och LO vill att arbetsmarknadens parter tillsammans med Ams ska avgöra om en arbetsgivare ska få ta in utländsk personal.

Billström säger till TT att han ännu inte kan uttala sig om detaljerna, att han inte är färdig med förberedelserna för remissutskicket och att frågan om vem som ska ha beslutsrätten vid utländsk rekrytering fortfarande diskuteras i regeringen.

TT

Mer läsning

Annons