Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivarna får betala

Annons

Regeringens förändringar av arbetsskyddslagen innebär att vi är tillbaka där de handelsanställda får stå med mössan i hand och tigga om jobb. Att förlänga visstidsanställningarna är ett hårt slag mot våra medlemmar.

Jobben i detaljhandeln, som

redan i präglas av korta deltider och visstidsanställningar, kommer att bli ännu otryggare. Regeringens politik slår mot kvinnor och lågavlönade.

Meningen är uppenbart att dela in arbetsmarknaden i a-lag och b-lag där servicesektorn blir ett andra klassens jobb. Att försämra anställningsskyddet har aldrig skapat fler jobb. Arbetsmarknadsminister Sven Littorin har påstått att borgarna inte ska röra arbetsrätten, men de handlar på ett helt annat sätt.

Ett annat exempel är nystartjobb, där företag kan ha anställda utan att behöva betala arbetsgivaravgifter. Nystartjobben är tidsbegränsade till ett år för ungdomar och fem år för äldre. Det ger bolagen som redan har hög personalomsättning stora vinster.

Ytterligare ett problem för dem som tvingas ta de otrygga jobben är att de knappast går med i facket när anställningstiden är begränsad. Det innebär att de inte får någon som för deras talan och det är annolikt just det som regeringen vill uppnå.

Handels ska självklart att se till att medlemmarna går så skadeslösa som möjligt ur den besvärliga situation det innebär att bli uppsagd. Tidigare har a-kassa och LAS verkligen varit skyddslagstiftningar. Nu urholkas de avsevärt och arbetsgivarna tvingas möta ett betydligt aggressivare Handels. Arbetsgivarna får betala de förluster som våra medlemmar gör.

Svensk näringsliv har på olika sätt betalat till moderaterna för att vinna valet. Nu är det dags för Svenskt näringslivs medlemmar att betala.

ROGER HEMMING HANDELS DALARNA

Mer läsning

Annons