Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivaren rättar till Jens felaktiga lön

Annons

Ingen har sagt att han gör ett sämre arbete, det är snarast så att Jens är känd för ett gott dagsverke.
Han började sin långa kamp för att få upp lönen genom att prata med Kommunal i Stockholm som hänvisade till sektionen i Ludvika.
– De sa först att de försökt. Det var först i årets förhandling som det hände något, konstaterar vaktmästare Wärme.
Kommunens förhandlingschef Håkan Andersson säger att han inte kan gå med på beskriviningen att Wärme varit lönediskriminerad i många år.
– Vi anser att det inte varit felaktigt. Hans fackförening har ju undertecknat protokollen 2003 och 2004 och godkänt de uppgörelser som förelegat. Hans fall kom upp för någon månad sedan efter att Nya Ludvika Tidning skrivit om honom. Det var efter detta som facket lyfte upp honom, säger Håkan Andersson.
Håkan Andersson säger att Jens Wärmes lön nu ska justeras upp men han kan inte säga om den blir på kronan lika som kollegornas.
– Vi har talat med förvaltningschefen Tommy Molin och Leif Svensson som är Jens Wärmes chef. Vi har talat med Siv Hjalmar på Kommunal. Hans lön är nu tillfixad.

Blir det så att Jens Wärmes lönepåslag tas ur potten, så att alla får avstå från löneutrymme för att rätta till ett fel eller tas pengarna utanför potten?
– Utanför, klargör Andersson.
Eftersom det är klarlagt att Jens Wärme haft sämre lön i många år så är frågan hur detta ska rättas till.
– Det måste i så fall bli en fråga för kommunens politiska förhandlingsdelegation. Ytterst är detta nu politikernas sak, säger Håkan Andersson.
Förhandlingsdelegationens ordförande Ivan Eriksson (s) säger att han inte hört talas om detta lönediskrimineringsfall annat än via tidningen.
– Kommer det en begäran så ska vi naturligtvis titta på den, men jag uttalar mig i princip inte om enskilda fall, säger Ivan Eriksson.
Jens Wärme ställer sig efter denna historia sig frågande till sitt facks agerande. Han har ju själv tvingats att ta till okonventionella metoder när facket inte drev hans sak. Han gick till kommunchefen Kalle Gustafson och förvaltningschefen Tommy Mohlin för att få stöd och till tidningen för att det skulle bli tryck.
Kommuncheferna har konstaterat att kommunen gjort fel.
– Hade något motsvarande hänt inom mitt ansvarsområde så skulle jag sett till att felet rättats till för länge sedan. Har man så mycket lägre lön och det inte finns något att anmärka på så är det ju uppenbart fel, säger kommunchef Kalle Gustafson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons