Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivare i projekt för rehabilitering

Annons

Kommunen, ABB och Samhall söker nu pengar hos regeringens näringslivsdepartement för att starta en arbetsgivarring för att motverka långtidssjukskrivningar och underlätta rehabilitering genom att samverka.

- Tanken är att om vi har en anställd i kommunen som behöver rehabilitering men så har vi ingen lämplig rehabiliteringsplats. Då ska man kunna gå till arbetsgivarringen och hitta en bättre träningsplats hos andra arbetsgivare men med bibehållet arbetsgivaransvar.

- Att kunna samverka om rehabilitering blir mycket betydelsefullt för framtiden när det blir arbetskraftsbrist, säger kommun-ens projektansvarige Jenny Lyksell.

Projektet har nu kommit så långt att också landstinget anmält intresse.

Projektet mjukstartas efter semestrarna.

- Vi hoppas på att kunna anställa en projektledare som ska bygga upp ett nätverk. Vi ska också låta en grupp individer vara med och så ökar vi insatserna allt eftersom vi blir varma i kläderna, berättar Lyksell.

Eftersom rehabiliteringsinsatserna är beroende av individen och dess behov så är det för dagen omöjligt att i detalj räkna fram hur många årsarbetsplatser det rör sig om.

- I kommunen har vi 372 långtidssjukskrivna men också en grupp på 40 procent som inte hade en enda sjukdag i fjol.

- Projektet handlar i första hand om långtidssjukskrivna men vi har också satt upp som mål att undvika sjukskrivningar så vi ska arbeta preventivt. Projektet är också ett komplement till de åtgärdsprogram vi redan har.

- Vi har också en idé om att vi ska kunna erbjuda att prova på andra arbetsuppgifter innan det gått till långtidssjukskrivning. Det finns stora humanistiska och ekonomiska vinster i att slippa sjukskrivningar, säger Lyksell.

Idén uppkom för ett år sedan då Lars Lindberg vid Samhall tog kontakt med ABB för att göra Samhall till ABB:s strategiska partner samt att man tillsammans skulle ta tag i rehabiliteringsfråg-orna.

ABB:s informationschef Anders Sörman konstaterar att ABB för dagen inte har något nytt att berätta om ABB lyckats ta hem produktion till Samhall.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons