Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivaravgifterna blir bärnäringens död

Annons

I Sverige har vi över femtio ätbara bär och allemansrätten ger oss stora möjligheter att fritt röra oss och ta för oss av godsakerna. Vem har inte suttit ute i solen och ätit nyplockade jordgubbar eller smakat en bit färsk blåbärspaj?

För att vi ska få njuta av alla bär vi har i våra skogar krävs att någon plockar dessa. På tok för få svenskar vill i dag jobba som bärplockare. Räddningen har blivit utländska arbetare. Varje säsong kommer 30000 entusiastiska plockare från så skilda länder som Vitryssland och Thailand. Många är studenter som kommer hit under några månader för att finansiera sina studier.

De utländska bärplockarna är oumbärliga för bärplockarföretagen. Men de utländska plockarna har även stor regionalpolitisk betydelse för glesbygdens kommuner.

Skogsbärsbranschen har en god utvecklingspotential och verksamheten bidrar direkt och indirekt till tusentals människors försörjning. I dag finns en väl uppbyggd lokal infrastruktur för bärplockningen och verksamheten samspelar med stugbyar och turistanläggningar som erbjuder boende för de utländska plockarna.

Allt detta är nu hotat. Den socialdemokratiska regeringen vill att bärplockarföretagen ska betala arbetsgivaravgifter för de utländska plockarna. Tidigare har det varit skattefrihet för privatpersoner att sälja bär som de plockat själva. Så är det fortfarande i våra grannländer. Men det ska det alltså bli ändring på nu. Flera bäruppköparföretag i Dalarna har den senaste tiden fått ett brev från skattemyndigheten där det klargörs att företagen numera ska betala arbetsgivaravgifter för utländska personer som sålt bär till företaget.

Bakgrunden är en dom i regeringsrätten från 2003 som skattemyndigheten anser är prejudicerande. Den domen gäller ett bäruppköparföretag i Dalarna som tvingades betala arbetsgivaravgifter på 11,5 miljoner kronor. Dalaföretaget överklagade och vann i länsrätten och kammarrätten, men förlorade i regeringsrätten.

Domen innebär att den "ersättning som utgår till utländska plockare är att anse som ersättning för arbete i stället för betalning för en såld produkt". Därmed blir företagen skyldiga att betala arbetsgivaravgifter för de utländska bärplockarna. Arbetsgivaravgiften kan även tas ut retroaktivt och då kan det röra sig om tiotals miljoner kronor.

Detta kommer att bli nådastöten för den svenska bärhandeln. Bärplockarföretagen kommer att gå i konkurs och bären att ruttna bort i skogen. De måste få handla med plockarna som fria entreprenörer men i skatteverkets smala regelverk är skattereglerna desamma, oavsett om det gäller bärföretag eller biltillverkare. Arbetsgivaravgifterna ska betalas in, ingen hänsyn verkar tas för vilken näring det gäller.

Vi har ställt en skriftlig fråga till finansminister Pär Nuder frågat vad regeringen tänker göra för att förhindra att den svenska bärplockarnäringen går under. Men ministern ger inget svar. Han hänvisar endast till en kommande skrivelse till skogsbärsbranchens intresseförening (som näringen väntat på i över ett år). Bärplockarföretagen och de utländska plockarna har inte fått något besked om vad som gäller inför den säsong som nu står inför dörren.

ULRIK LINDGREN ULRIK LINDGREN (KD) ÄR RIKSDAGSMAN FRÅN FALUN. YTTERLIGARE SJU KRISTDEMOKRATER STÅR BAKOM DEBATTARTIKELN. DESSA ÄR OLA STRAND, ÄLVDALEN, LARS NILSSON, MALUNG, ULLA ROMBO, MORA, ULF BJÖRKLUND, ORSA, TORSTEN

Mer läsning

Annons