Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsbrist ifrågasätts

Annons

- Vi måste stämma av senast under vecka 34, säger fackbasen Ivan Eriksson.

Som tidningen tidigare redogjort för slutade en central förhandling i maj månad i oenighet om det råder övertalighet eller inte. Från fackligt håll undrades redan då om inte företaget är på väg att dra ner mer än nöden kräver.

- Under de närmaste veckorna måste vi sätta oss ner, gå igenom LAS-listorna och titta på produktionen för att se om det finns en reell arbetsbrist här i Grängesberg, fortsätter Eriksson som låter meddela att ärendet är brådskande och att ett sammanträffande med företagsledningen måste äga rum senast om en vecka.

Personalchefen, Mats Nilsson, bekräftar att antalet varsel ligger fast och hoppas att åtgärden ska vara tillräcklig även om det inte finns några garantier om ytterligare neddragningar i en framtid.

- Vi har alltid en diskussion om vad som är rätt bemanning, säger Gunnar Svensson, chef för Spendrups varuförsörjning.

Han påminner om branschens känslighet och nödvändigheten att snabbt kunna göra anpassningar till givna förutsättningar.

- Det får vi leva med varje dag. Hos oss är det inte som i verkstadsindustrin. Det är en del av det löpande att göra prognoser och planera. Det gör vi varje månad.

Hur mycket påverkas Spendrups av den regniga sommaren?

- Jag har inga specifika siffror men generellt skiljer det 15 procent i omsättning om det är bra kontra dåligt väder. Årets sommar för glass- och bryggerinäringen har inte varit lika bra som de närmast tidigare.

Den uppfattningen delas även av facket som dessutom och än en gång pekar på ett annat välkänt bekymmer.

- Sommarvädret har inte gynnat oss och det har heller inte ölskatten. Företagen tvingas minska sina marginaler för att få sälja men skatten ligger fortfarande kvar.

- Därför är det rena linjetrafiken både med busar och privat till utlandet efter öl. Ölskatten måste sänkas om vi inte ska förlora striden, slutar Ivan Eriksson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons