Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete istället för böter för dömda ungdomar

Annons

Den nya lagen är i många kommuner dåligt förberedd och därmed har man ingen beredskap att ta emot ungdomar som döms till ungdomstjänst. Falun tillhör emellertid den grupp kommuner som i tid har förberett sig för att ta emot dömda ungdomar med hjälp av den nya lagen.

Förebild för den nya lagen är Tyresömodellen, där den som döms till ungdomstjänst utför oavlönat arbete och dessutom genomgår ett så kallat påverkansprogram.

Tidigare har ungdomar som dömts för brott ofta fått olika påföljder; ungdomstjänst, vård inom socialtjänsten och höga bötesstraff.

Vid årsskiftet kan nu landets tingsrätter istället döma ungdomar till enbart ungdomstjänst, vilket betyder att ungdomarna får arbeta utan lön mellan 20 och 150 timmar. Enligt den lag som gäller idag döms endast en del ungdomar till mellan 20 och 100 timmar ungdomstjänst.

Den nya lagen är främst avsedd för ungdomar mellan 15 och 17 år, men även ungdomar mellan 18 och 20 år kan komma att dömas till enbart ungdomstjänst.

- Lagstiftaren har velat hålla ungdomar borta från kriminalvården så länge som möjligt, säger Lars Eklycke, lagman och chef för Falu tingsrätt.

Socialtjänsten i Falun har förberett sig inför den nya lagen då man tror att fler ungdomar kommer att dömas till enbart ungdomstjänst.

- Vi har handläggare som har varit i kontakt med företag och knutit kontakter. Det har visat sig vara fler företag som är intresserade av att ta emot ungdomar än vad det har varit tidigare. Vi jobbar också med program, på vilka ungdomar ska kunna gå för att få tala med socialsekreterare. Vi kommer att åka till Tyresö för att göra studiebesök, då Tyresö har kommit långt med arbetet inför den nya lagen, säger Ylva Renström sektionschef på socialförvaltningen.

- Får vi något fall i januari så är vi beredda på det, säger hon.

Lars Eklycke är övertygad om att fler ungdomar kommer att dömas till enbart ungdomstjänst vilket han ser positivt på.

- Det är meningen att den nya påföljden ska ersätta de höga bötesstraffen. I regel har det varit föräldrarna som har fått stå för bötesbeloppen och bötesstraff har egentligen en kontraproduktiv effekt på ungdomars utveckling. Ungdomstjänst är en pedagogiskt viktig påföljd, säger han.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons