Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete i stället för bidrag

Annons

Socialnämndens ordförande Kjell Andersson (c) framhåller att samarbetet mellan kommunen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är en av de främsta grunderna för att utbetalningarna av socialbidrag kan hållas nere.

- I stället för att bara ge bidrag, ser vi till att sysselsätta så många som möjligt av dem som behöver pengar, exempelvis i olika projekt. Det har varit mycket framgångsrikt, säger han.

För år 2004 har socialnämnden 2,6 miljoner kronor budgeterat för socialbidrag. Men så mycket kommer inte - under förutsättning av att prognosen håller - att behöva betalas ut.

Enligt socialsekreterare Ia Stenback har hittills i år omkring 45 av kommunens cirka 4 000 hushåll fått socialbidrag.

Hur mycket vart och ett av hushållen får varierar.

- Vissa av dem får löpande bidrag varje månad, medan andra får bara en tillfällig gång. Där-emellan finns olika varianter, berättar hon.

Rune Göhlman, ekonom vid socialförvaltningen, konstaterar att anslaget för socialbidrag sedan slutet av 1990-talet har minskats för varje år, och att det i varje bokslut ändå blivit ett överskott.

Det här året verkar inte bli något undantag.

År 1999 var nettokostnaden för socialbidragen 6,0 miljoner kronor. Motsvarande siffror för åren sedan dess är: År 2000: 5 miljoner, år 2001: 3 miljoner, år 2002: 2,5 miljoner, år 2003: 1,9 miljoner kronor.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons