Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete för en tryggare skola

Annons

Det handlar om tid- tid som vi vuxna kanske inte tycker att vi har men som vi måste ta oss i engagemanget för våra barn. Det avgjorde Marie Helene Abrahamsson när hon inledde tisdagskvällens möte i Kyrkskolan. Ett möte om våld och hot i samhället och kanske framförallt i skolan.

- Vuxna måste stå för normer och vi måste söka stöd hos varandra, fortsatte Kyrkskolans rektor.

- Vi rusar på i vår värld och tänker att "ja, ja, det ordnar sig". Men vi måste säga ifrån och stötta dem som för tillfället har svårare att vara fasta. Det finns en anledning till att barn inte blir myndiga förrän vid 18 och vi måste vara vuxna.

Leif Pettersson, arbetsledare på socialtjänstens ungdomsenhet, gav en inblick i dagens ibland skrämmande verklighet och berättade bland annat om ökande antal anmälningar.

Det är anmälningar som vittnar om att barn i dag far illa - och antalet anmälningar ökar lavinartat.

-1997 fick vi in cirka 50 anmälningar på ett år. I december i fjol fick vi in 60 anmälningar-305 under hela året. Det är dåligt- men samtidigt bra, eftersom vi kan hjälpa till.

De anmälningar som når socialtjänsten handlar om droger, kriminalitet, slagsmål, stölder.

- Men framför allt om barn som mår dåligt.

Orsakerna kan vara flera.

Men tendensen är att allt fler barn mår dåligt.

Leif Pettersson berättade hur han och kollegorna diskuterat på kontoret och kommit fram till ett faktum.

- Vi super så förbaskat i Sverige. I fjol drack varje svensk över 15 år 10,2 liter 100-procentig alkohol per person. Översatt i begripliga termer blir det 72 kvartingar starksprit per år och person...

Allting har ett pris, förklarade Pettersson.

- Och det pris vi betalar är att det går ut över våra barn och ungdomar.

Fältassistenterna Roger Lindström och Johan Engh kunde bara bekräfta dystra alkoholkonsumtionssiffror, liksom bilden av hot och våld på stan. Däremot är det inte ungdomar i högstadieåldern som oftast är inblandade.

- 13-16-åringarna sköter sig bra, men de är ute och lär sig, konstaterade Johan Engh, som också uttryckte en förhoppning om att föräldrar inte ska vara alltför blåögda.

- Tidigare var det mycket ungdomar som hängde utanför McDonalds på stan, nu ser vi en tendens att det händer mer hemma, när det är föräldrafritt.

Jan-Erik Lindström hade samma uppfattning som fältassistenterna när det gäller problem i unga åldrar. Lindström gav också en bakgrund om en polisvardag stundtals märkt av maktlöshet då känslor av uppgivenhet inte är långt borta.

- I somras grep jag en 15-åring som hade kniv på sig.

I just det här fallet var det inget ovanligt, och polis Lindström hade väntat på ett tillfälle att sätta stopp för knivinnehavet.

- Jag ville ha fast honom för knivlagen och skickade upp ärendet till åklagaren. Vad fick jag tillbaka, jo, ett frikännande "brott ej styrkt".

Lindström ringde upp åklagaren som efter ett upprört samtal medgav att han kanske handlat fel.

- Men killen var jätteglad, vet ni vad han fick hemskickat med posten, jo-kniven!

Innan föräldrar och personal gruppvis gav sig av ut i klassrummen uttryckte rektor Marie Helene Abrahamsson en förhoppning om att kvällens samtal skulle leda till något bra.

- Så att vi kan se till att våra barn inte hamnar hos dig, förklarade hon vänd till Jan-Erik Lindström som försäkrade att det inte gör något.

- Vi tar hand om dem.

I klassrummen lotsade lärare föräldrar vidare in i sökandet efter lösningar för en tryggare vardagsmiljö.

-Fundera igenom, vad vill ni att vi ska ha för normer här på skolan. Kanske kan vi enas om ett antal punkter, hoppades klassföreståndare och annan personal från sjätte till och med nionde årskursen.

På tisdagen tog de ett steg för att lösa attitydproblem på skolan och i samhället, tillsammans med föräldrar som engagerat sig för att skapa en tryggare verklighet.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons