Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete åt alla den viktigaste frågan

Annons

Med 1,4 miljoner människor utanför arbetsmarknaden går utvecklingen i vårt land åt fel håll. Bara i Dalarnas län uppgår arbetslösheten i form av öppet arbetslösa och de satta i olika program till hela 9,6 procent.

Bakom denna statistik finns 12 618 människor, boende i Dalarna och vars liv påverkas av den misslyckade politik som förs i dag. Till detta kommer sedan alla förtidspensionerade och sjukskrivna.

Det finns flera orsaker till utvecklingen. Dels ser vi hur jobb försvinner då företag drar ned eller flyttar utomlands. Därtill känner många att det inte lönar sig att gå från bidragsförsörjning till arbete. Regeringskansliets egna beräkningar visar att det för sju av tio sjukskrivna och för fem av tio arbetslösa knappt lönar sig alls att återgå till arbetsmarknaden.

Även för många som arbetar ser vi hur höga marginaleffekter och skatter slår undan benen för möjligheten att bygga sig en bättre tillvaro genom eget arbete. De tio senaste åren med socialdemokratisk regering har löneskillnaderna ökat.

Även förmögenhetsskillnaderna har ökat och skillnaden i inkomster mellan kvinnor och män har i stort sett förblivit oförändrad. De som drabbats allra hårdast är alla ensamstående kvinnor med barn, för vilka de ekonomiska marginalerna snabbt förtvinar.

Att förminska människor till siffror i arbetslöshetsstatistiken är inte bara att frånta dem deras självkänsla. Det är en tragedi för Sverige som land.

Särskilt riktar vi in vår politik på att sänka inkomstskatten och få bort dagens skadliga marginaleffekter för låg- och medelinkomsttagare.

För många människor som i dag har små marginaler skulle det här innebära ett verkligt och tydligt tillskott i hushållskassan. En barnskötare skulle få en skattesänkning på cirka 11 000 kronor per år, en byggnads- eller metallarbetare omkring 1 500 kronor mer i plånboken varje månad.

Vår politik handlar om att fler ska få möjlighet till arbete. Ett av våra förslag handlar därför om att öppna en möjlighet till "omstartsjobb" för dem som under en längre tid ställts utanför arbetsmarknaden. Vi vill sänka arbetsgivaravgifterna, det kan handla om en halvering eller om ett avskaffande, för den som varit arbetslös, sjukskriven, förtidspensionerad eller socialbidragsberoende i mer än ett år.

Detta vill vi matcha med regel- och skatteförändringar som uppmuntrar till entreprenörsskap, nyföretagande och en vilja att växa hos befintliga företag. Därtill vill vi öppna för avdragsrätt för investeringar, mindre myndighetsstyrning samt bättre och enklare statlig politik för nyföretagande, forskning och utveckling.

Vi moderater vill ta ansvar för Sverige och är tydliga med vad vi vill åstadkomma. Vi söker nu förtroende för en politik som steg för steg ger människor möjligheter att förbättra sin situation genom eget arbete och egna ansträngningar. Vi lovar inte mer bidrag, men vi lovar att återuppväcka de värderingar som en gång gjorde Sverige rikt. Värderingar som handlar om att man ska arbeta och göra rätt för sig. Att studier och företagsamhet ska löna sig. Bara så kan vi vända dagens utveckling och göra Sverige till ett bättre land för fler.

ROLF GUNNARSSON

FREDRIK REINFELDT

Rolf Gunnarsson är riksdagsledamot från Falun för moderaterna och Fredrik Reinfeldt är partiets ordförande.

Mer läsning

Annons