Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarråd utvidgas

Annons

- Vi är ute efter att få bättre information innan koncernledningen i Schweiz fattar sina beslut. Vi hoppas på förbättrad information vid höstens möte, säger Voitto Riihimäki som är LO-fackens representant från Sverige sedan två år tillbaka.

Från svenskt fackligt håll finns erfarenhet av bolagssyrelsearbete och detta visar att fackliga representanter både vill och kan ta ansvar också för känslig information.

I Schweiz och Tyskland finns inte denna tradition och tilltro till de anställda.

- Det heter att ABB inte kan lämna information till oss innan beslut med hänvisning till de amerikanska börsreglerna, säger Riihimäki.

Så i dag stannar de fackligas verkliga insyn vid den svenska gränsen dit den svenska lagstiftningen når.

Voitto Riihimäki vill att ABB:s European Works Council ska få information om exempelvis vem som blir koncernchef innan man läster det i tidningen eller innan ABB fattar beslut om att lägga ned transformatorfabriken i Mjölby och flytta den till Polen som nyligen slog ned som blixten.

- Jürgen Dormann var tidigare ute och sa i sitt veckobrev att Europeisk verksamhet ska flyttas till marknaderna i Asien. När vi frågat så säger man att det inte finns några sådana flyttplaner men vad vi inte får veta är vilka nya fabriker som företaget bygger upp i Kina och Indien, säger Voitto Riihimäki, som menar att man kan flytta produktion på så vis.

- Vi hoppas få mer insyn i ABB från fackligt håll, men det känns tveksamt, säger LO-fackens svenska ABB representant.

Facken inom ABB förhandlar om ett nytt avtal för den koncernfackliga verksamheten inom ABB i Europa.

- Grundprincipen för EU-direktivet är samråd. Men i det nuvarande avtalet står det inte tydligt att företaget ska samråda med de anställda, säger Gun-Britt Andersson, Sifs representant i företagsrådet till SIF-tidningen där hon tillägger:

- Vi vill påverka så att sakliga jämförelser görs mellan länder när verksamhet förändras, säger Gun-Britt Andersson.

Facken vill också se över reglerna för representationen. I dag sitter knappt 30 arbetstagarrepresentanter från 19 länder i rådet. Ändrade regler skulle gynna ABB-anställda i de nya EU-länderna Estland, Lettland, Litauen, Ungern och Slovakien.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons