Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbegreppet alltmer flytande

Annons

Dalademokratens profilstarke chefredaktör var inbjuden av Föreningen Grufa för att tala på temat Arbetarklassens återkomst och hans besök hade lockat 40-talet intresserade, och nyfikna, åhörare.

Vilka är det egentligen som tillhör arbetarklassen sett ur traditionellt perspektiv, frågade han sig, en välmotiverad frågeställning i en tid när industrialismen till stor del har fått maka på sig för informationssamhället och robotar tagit över många av de sysslor som yrkesskickligt folk tidigare utförde manuellt.

Ett exempel på att begreppet arbetare blir alltmer flytande hade han med sig från ett läkarmöte i Göteborg, för en tid sedan. Där hävdades det att läkarna fått en mera proletär roll, eftersom man numera inte längre i samma utsträckning som förr, själva kunde leda och planera sitt arbete.

- Att kalla läkare proletär är kanske att ta i, men det säger kanske någonting om den situation som råder på arbetsmarknaden i dag, sade Greider.

Han hävdade också att hög arbetslöshet är ett pålitligt medel att hålla kollektivet i schack.

- 1968, till exempel, kunde man utan risk komma ihop sig med basen på fredag eftermiddag, säga upp sig, och gå till ett nytt jobb på måndag morgon. Så ser inte verkligheten ut i dag och därmed vet arbetsgivaren att han har den verkliga makten gentemot kollektivet, menade han.

Göran Greider är utan tvivel en färgstark man som inte drar sig för att fläska till när han tycker att så är befogat och säkerligen retar han en och annan socialdemokrat av gamla stammen när han menar att det är för litet jävlaranamma i dagens arbetarklass.

- De som styr landet tycks vara mycket belåten med arbetarklassen. Mest för att den inte bråkar, menade han.

Samförstånd är mera gångbart än uppkäftighet.

Annat var det förr. Fram till Saltsjöbadsandan slog igenom 1938 var Sveriges arbetarklass en av de mest bråkiga i hela Europa.

Storstrejken 1909 är en bra exempel på det, liksom Ådalen 1931.

En gnutta mer av den uppkäftigheten skulle kanske inte vara ur världen i vår tid av hängande huvuden, menade han.

Innan Greider tvingades hasta till tåget ställde han sig också till förfogande för en frågestund med mer eller mindre givande frågor.

De som valt bort sommarvädret till förmån för Cassels fick också träffa Örjan Hamrin, genuin grängesgrabb verksam hos Dalarnas Museum, som informerade om Kulturberget.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons