Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetar för en ny Europaväg

Annons

- Vi ger oss inte. Riksväg 45 måste bli Europaväg. Den är livsnerven för Sveriges inland och den är en förutsättning för en positiv utveckling av näringsliv, befolkningstillväxt, turism och social välfärd.

Det anser Motormännens riksförbund, som i sommar inspekterar riksväg 45 med sina patrullbilar mellan Jämtland och Göteborg.

Kommunerna läns riksväg 45 och vägföreningen Via Lappia har i flera år arbetat för att riksväg 45 ska få status som Europaväg från Göteborg till Nordkap. Det skulle bli en naturlig fortsättning på E45 som i dag sträcker sig från Sicilien till Göteborg.

Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö har också uttalat sig positivt för att göra om 45:an till Europaväg. Men infrastrukturminister Ulrika Messing och riksdagens trafikutskott sa tidigare i år nej till de här planerna och dödade därmed frågan tills vidare.

- Efter det beslutet kan man undra om landets beslutsfattare vill ha tillväxt, säger Motormännens vd Maria Spetz.

Organisationen har dock inte gett upp hoppet. Efter nästa riksdagsval kan det vara andra majoriteter och då kan frågan komma upp igen.

Motormännen ska kräva en motivering av de riksdagsledamöter som röstat nej till E45, och som bor i de län som riksväg 45 går igenom. Inför valet 2006 ska man också kräva besked av partier och riksdagskandidater om var de står i Europavägsfrågan för 45:an.

I Dalarna går riksväg 45 från Värmlandsgränsen genom Malung, Mora och Orsa till Härjedalsgränsen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons