Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är vi ensamma i universum?

Annons

Planeter som jorden är troligen mycket sällsynta i universum, enligt nya rön av amerikanska astronomer.

Det innebär att förutsättningarna för att finna andra livsformer utanför vår egen värld är försvinnande små. Vi är kanske ensamma i rymden, trots allt.

Tanken kan nog för många förefalla lite sorglig. För andra kan den verka otrolig - med tanke på att det finns ett oräkneligt antal planeter i universum, borde väl ändå några kunna likna jorden?

Men den nya studien, som utförts av forskare vid Princeton University, är den mest omfattande i sitt slag och svår att motbevisa. För första gången har alla kända planetsystem, totalt 85 stycken, granskats, jämförts och kategoriserats.

Generellt kan sägas att det verkar finnas två olika typer av planetsystem. Den ena typen består av jättelika planeter - i samma storleksklass som Jupiter - som kretsar i runda banor mycket nära sina stjärnor eller solar.

Den andra typen kännetecknas också av ett antal jätteplaneter, men deras banor är elliptiska och de kretsar på ett mycket längre avstånd från stjärnan.

I båda systemenverkar förutsättningarna för en mindre, livsvänlig planet som jorden närmast obefintliga.

Rinnande vatten är troligen nödvändigt för att liv ska uppstå, vilket innebär att planeten inte får ligga för nära en stjärna. I så fall förångas alla vattenmolekyler. Om den å andra sidan ligger för långt bort, fryser allt till is.

Beboeliga planeter kan med andra ord bara existera i en smal zon runt varje stjärna. Jorden cirklar runt mitt i en sådan zon, men detta är troligen ett högst ovanligt fenomen.

I planetsystemen där jättarna kretsar långt från solen är risken mycket stor för att mindre planeter ska dras med i deras elliptiska banor. I så fall skulle effekterna bli katastrofala för de livsformer som eventuellt uppstått.

I den andra typen av system, med ett antal jättar nära solen, ligger också katastrofen hotande nära.

De flesta modeller antyder att deras banor inte är stabila. De tycks i stället långsamt vandra in mot sina respektive solar. I så fall pulveriserar de självfallet alla småplaneter som kommer i deras väg.

Forskarnas rön kommer att publiceras i ett kommande nummer av Astrophysical Journal.

ROLAND JOHANSSON/TT

Mer läsning

Annons