Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Är vi bottenskiktet?"

Annons

I 16 år har Susanne Persson arbetat inom barnomsorgen i Falun. För sitt heltidsarbete får hon 15 500 kronor i månaden.

- Pengarna räcker inte, just nu går vi back varje månad. Min sambo har nyligen startat eget företag och har låg inkomst. Det finns helt enkelt inget att ta av, säger hon.

Utan barnbidrag och lån från mamma skulle inte familjen få sin ekonomi att gå ihop:

- Det är klart att jag skulle kunna ta ett extra jobb, men jag jobbar redan så mycket så det skulle bli väl slitigt.

Barnskötarna på förskolan Linnéan i Falun är minst sagt redo att gå ut i strejk för att få ett rejält lönelyft.

Provocerade av att glappet mellan dem och andra yrkes- arbetande i samhället ökar och ökar. Och likaså att klyftan till dem i vardagen, förskollärarna, vidgas:

- Det är klart att det ska vara löneskillnader, förskollärarna har ju högskoleutbildning, men vi har halkat efter dem, säger Susanne.

- Vi gör samma jobb men får mycket mindre betalt, säger hennes kollega Marie Persson.

Motivation till strejk får också näring av de förväntningar som inte infriades när de individuella lönerna introducerades 1999. Förändringen som skulle leda till högre löner har inte gjort det. Kommunalarna har fortfarande låga löner och ingen löneutveckling värd namnet.

Om medlarnas bud att ge undersköterskorna en löneökning på fem procent första året, och alla andra två procent, säger Marie:

- Varför ska inte vi få lika mycket som alla andra. Är vi minst värda, är vi bottenskiktet?

Snittlönen för kommunalarna - för gatu- och parkarbetarna, undersköterskorna, omsorgsassistenterna och de personliga assistenterna - i Falun är 14 750 kronor i månaden. Enligt Kommunals sektionsordförande Ulrika Belin är de nu alla redo att gå ut i strejk om det behövs:

- Det skulle inte vara dumt att se herr och fru direktör med senila mamma i ena handen och sonen i andra vandra i väg till kontoret för att dagis är stängt... Lycka till!

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons