Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Selmas bak för ful?

Annons

Debatten om Selma Lagerlöf-statyn till Fisktorget rullar vidare trots att fullmäktige redan beslutat att det ska bli en avgjutning av Arvid Backlunds kända staty. Bertil Nises är en av alla dem som ogillar det beslutet. Han hade lämnat ett medborgarförslag till fullmäktige att de skulle ändra sig och i stället välja en samtida skulptur.

Nyligen fanns Nises på plats för att ta emot svaret att det hade inte fullmäktige tänkt göra. Med stor lidelse för Faluns kulturella värden talade han sig varm för att Backlundstatyn var hur fel som helst. Detta för att baksidan var så ful. Och hur skulle man då placera Selma. Skulle hon titta mot ån och vända ryggen mot biblioteket eller skulle hon titta på det med fula ryggen mot ån?

- Eller ska hon titta på toaletterna?, säger Bertil Nises.

Jonny Gahnshag svarade med att Faluborna är vana att titta på storheternas ryggar när de lämnar offentliga byggnader. Engelbrekt ser de på ryggen när de lämnar Kristine kyrka och det går nog bra när de går från biblioteket också tror han.

- Fast då är det Selmas vackra bakdel de får titta på, raljerade han.

Men så där alldeles säkert är det inte att det blir Backlundstatyn som ska pryda Fisktorget. Det berättade Anna Hägglund (c). Den arbetsgrupp som tittar på hur Fisktorget ska utformas kan komma att finna att den inte passar.

- Blir det helt galet och ser för illa ut får vi väl ompröva saken, säger Jonny Gahnshag.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons