Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är regeringen rädd för folket?

Annons

EU:s framtida grundlag är just nu på tapeten. Frågan verkar väldigt komplicerad och svår att förstå. Bakom flosklerna om fred och samarbete, döljer sig dock en stark utveckling mot en europeisk superstat.

Planerna på gemensam utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik är långt gångna. På alla dessa områden skulle EU-grundlagen göra att vår nationella beslutanderätt helt enkelt skyfflades åt sidan.

Det folkliga förtroendet för EU är i dag lågt. Det är inte ett dugg konstigt, eftersom unionen redan från början är ett projekt skapat av Europas maktelit. Om Sverige accepterar den nya grundlagen, och mer makt flyttas till EU:s byråkrater, kommer troligen människors förtroende för makthavarna att sjunka till bottennivåer.

Den svenska regeringen verkar än så länge vara för feg för att låta befolkningen avgöra denna viktiga fråga. Det enda tänkbara skälet till regeringens hållning, är att man är rädda för att vi än en gång ska rösta "fel" i deras ögon. Man vill kanske hellre springa omkring som hundar i koppel hos husse i Bryssel, än lyssna på den egna befolkningen.

Den attityden håller inte. Det enda vettiga är att frågan avgörs i en folkomröstning.

FREDRIK HALLOR

Mer läsning

Annons