Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är ett med kyrkan

Annons

Men det är inte bara Ralph som kommer från Olofström i Halland, i kyrkans sakristia står en kalk av silver som en gång i tiden stod i Olofströms kyrka, men det är en helt annan historia.
Den tionde juni 1765 togs det första spadtaget till Gustafs kyrka och invigningen skedde den andra advent år 1768. För bygget svarade byggmästaren Johan Schultzberg från Västerås. Han hade dessförinnan byggt Åhls kyrka.
Med den nya kyrkan fanns också tankar på en egen församling och att lämna Stora Tuna församling.
Det gamla kapellet i Enbacka antas ha stått cirka hundra meter från kyrkan ned mot älven. Kapellet byggdes i trä 1633-1640 men var fallfärdigt i mitten av 1700-talet.
Det finns några minnen bevarade från det gamla kapellet. Bland annat en smidd tupp på en flöjel med årtalet 1751 i kyrkans entré och en dörr i en sidobänk längst fram i kyrkan.
Till höger inne i kyrkan pekar Ralph på en gammal målning föreställande en ung man.
– Han gav Gustafs namnet, säger Ralph och pekar på en målning av Gustav III i en ung version.
– Vad man vet besökte Oskar II kyrkan 1897 i samband med en militär övning i Gustafs. Han var upp i tornet och skrev sitt namn på en av bjälkarna. På den tiden var det öppna marker här och man såg långt från kyrktornet, säger Ralph.
Några målningar längre bort hänger några kyrkoherdar i Gustafs historia. Gustafs kyrka har få utsmyckningar. De stora kala väggarna bryts av mot predikstolen och Pehr Hörbergs enorma altartavla.
På vår väg genom kyrkan hamnar vi i sakristian där Ralph visar upp församlingens brudkrona. Det var tydligen länge sedan den användes.
– Hoppas att det är någon som vill använda den. Det börjar bli modernt igen med brudkrona, säger Ralph förhoppningsfullt.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons