Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du uppe med tuppen

Annons

- Priset för sena kvällsvanor kan vara väldigt högt, säger Olle Hillman, som vill hjälpa ungdomarna att förebygga problemen.

Dagens barn och unga sover för lite. Kvällarna blir sena framför tv:n eller datorn och det passar dåligt ihop med skoldagar som börjar klockan åtta.

Men det behöver inte bara handla om dåliga vanor. Forskare har slagit fast att man kan ha medfödda anlag för att bli utpräglad kvälls- eller morgonmänniska.

- En gång i tiden var det viktigt att det fanns någon som till exempel kunde hålla elden i gång och vakta alla tider på dygnet. Annars blev gruppen för sårbar, säger Olle Hillman.

Man brukar säga att ungefär 25 procent av alla vuxna är "kvällsmänniskor" och att ungefär lika många är "morgonmänniskor".

Men när Olle Hillman frågade andra årskursens gymnasieelever i Falun om deras dygnsrytm, blev fördelningen en helt annan.

Över 60 procent av pojkarna och nästan 40 procent av flickorna visade sig vara "kvällsmänniskor".

- Man föds med anlag för en viss dygnsrytm. Sedan kan livsstilen göra att man förstärker "kvällsligheten", säger Olle Hillman.

- Dygnsrytmen är lättast att förskjuta framåt. Är det väldigt intressant att vara uppe på kvällarna, anpassar man sig till det, fortsätter han.

Men oavsett om de sena vanorna beror på födsel eller ohejdad vana, kan de göra tillvaron tung för skolungdomar. Olle Hillmans forskning visar att var tionde elev i årskurs två på gymnasiet har stora problem på grund av sin dygnsrytm: svårigheter att klara skolgången, konflikter och bråk med föräldrar.

De extrema morgonmänniskorna, var tionde flicka och hälften så många pojkar, är däremot lyckligt lottade.

- De får gott om sömntimmar, sover gott och har väldigt lite problem, säger Olle Hillman.

Han tycker att det är viktigt att uppmärksamma och förebygga de problem som för lite sömn kan leda till bland ungdomar.

- De måste bli medvetna om risken med att dygnsrytmen skenar iväg och försöka förhindra det. Även om det inte är ett enkelt projekt, säger Olle Hillman och konstaterar att det naturligtvis är extra tufft för dem vars morgon-trötthet ligger i generna.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons