Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du en sån där jävla feminist?

Annons

När jag för någon vecka sedan halvlåg i soffan och slötittade på tv fick jag höra något som gjorde mig uppmärksam. Det var programmet "Expedition Robinson" på TV3 som just då sändes och som fick mig att vakna till liv. Några deltagare i programmet pratade om hur en annan deltagare var "tjejigt klumpig" och en diskussion uppstod. En tjej i laget förstod inte vad detta påstående betydde och när hon sade emot, fälldes kommentaren "är du en sån där jävla feminist eller?".

I Bonniers svenska ordbok, förklaras feminism på följande sätt; "kvinnorörelse som på ett stridbart sätt hävdar kvinnokönets likställdhet".

I Norstedts svensk ordbok och svensk uppslagsbok återfinns förklaringen; "(åsikts)riktning som strävar efter att förbättra kvinnans ställning i samhället och åtminstone uppnå jämställdhet med mannen".

Demokratins grundbultar handlar, enligt den statsvetenskapliga litteraturen, om att det ska råda en politisk jämställdhet mellan medborgarna, att människor själva kan bestämma vad som är bäst för sig själva och att allas intressen ska ges lika hänsyn. Dessa tre utgör en jämställdhetsprincip varpå den demokratiska processen vilar. De utgör en plattform för medborgarna att agera utifrån.

Om ingen medborgare ställer sig bakom principen om jämställdhet kan demokratin i längden inte förverkligas eller fortsätta. Demokratin förutsätter att en stark jämställdhet råder mellan medborgarna. Lever vi i en demokrati, vilket grundar sig på jämställdhetsprincipen, vore det väl självklart att människor ser varandra som varandras jämlikar politiskt (men även socialt, ekonomiskt och civilt).

Med dessa definitioner i bakfickan och med demokratins grundprinciper färskt i minnet borde väl alla kunna ställa sig bakom feminismen? Det är enligt min mening självklart att alla som tror på demokratins principer är feminister. Om det finns ojämlikheter i vårt samhälle och vi tror på demokratin med allt vad det innebär, bör väl alla ställa sig bakom kampen för ett mer jämlikt samhälle på alla plan!?

Jag ser det som vår skyldighet att kämpa för att undanröja de orättvisor som finns i samhället. För att få ett mer demokratiskt samhälle ska vi reglera de orättvisa strukturerna i syfte att uppnå en politisk jämställdhet. Det är väl det som borde vara vårt mål? Tror vi på demokrati, tror vi på kampen mot ojämlikhet.

Dagens dokusåpaprogram har utsatts för intensiv och massiv kritik, men har en stor publik. Vill vi verkligen att den syn på människan som förmedlas via dokusåpaprogrammen ska representera vår samtid, vår verklighet? Programmen visar stereotyper av kvinnor och män, deltagarna förnedras och förnedrar.

Vi bör nog fråga oss själva vad vi vill förmedla genom media till den generationen som nu växer upp och vilka konsekvenser programmen får för framtiden?

Frågan som en av deltagarna i "Robinson" ställde fick svaret; Nej, det är jag inte!

Min fråga blir då; Om du inte ställer dig bakom feminismen, vad står du för då?

Jag vet i alla fall vad jag står för, jag är en sån där jävla feminist!

JENNY LÖNNEMYR

Jenny Lönnemyr bor i Gävle men studerar statsvetenskap vid Högskolan Dalarna.

FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Mer läsning

Annons