Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det ett vägbygge som bullrar? Nej, det är ett naturfenomen

Annons

Först trodde Erik Dragsten att det åskade.

- Men när jag lyssnade ordentligt tyckte jag att det mullrade som om någon med hjälp av en stor maskin grovbröt en ny skogsbilväg, berättar han.

Erik Dragsten i Mockfjärd är en av flera läsare som under de senaste dagarna hört av sig till tidningen med rapporter om ett dovt mullrande ljud.

- Jag befann mig i skogarna söder om Mockfjärd när jag hörde ljudet, säger han.

Även i Västerbergslagen och Vansbro har boende och skogsvandrare hört mullrande ljud och även upplevt kraftiga skakningar i marken.

Seismolog Reynir Bödvarsson på Seismologiska institutionen vid Uppsala universitet säger att det sannolikt handlar om jordstötar eller frostsmällar, ett naturfenomen som beror på spänningar i marken.

Vid snabba och kraftiga temperaturväxlingar uppstår spänningar i den övre jordskorpan och de kan ge upphov till sättningar, varvid det uppstår ljud som kan upplevas som muller eller som knallar.

- Jag har hört liknande ljud tidigare och förstått att det handlat om något slags naturfenomen. Men jag trodde att det kom från de övre luftlagren och inte från marken, berättar Erik Dragsten.

Mer läsning

Annons