Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är chipsmärkning framtidens metod?

Annons

Missnöjet med Svenska Kennelklubbens sätt att sköta kattregistret breder ut sig bland såväl kattägare som veterinärer och djurskyddsorganisationer.

De löpande siffer- och bokstavskombinationer som numera används fungerar inte alls lika bra som gamla tidens märkning.

Då låg kattregistret på respektive länsstyrelse, och ID-märkningen började alltid med länsbokstav följd av bokstav för veterinär eller klinik. Det gjorde det lätt att identifiera en upphittad katt även om det efterföljande numret inte alltid var helt klart.

Det gamla systemet höll kennelklubben kvar vid de första åren efter övertagandet av kattregistret 1993. Så långt var allt väl fram till 1997 då förändringen kom.

Plötsligt försvann läns- och klinikbokstäverna med motiveringen att kombinationerna i det gamla systemet inte skulle räcka till på sikt. I stället infördes ett virrigt system med fem tecken i form av siffror och bokstäver huller om buller.

En förändring kennelklubben genomförde helt på eget bevåg utan diskussion med vare sig kattägare, veterinärer eller djurskyddsorganisationer.

Ett misstag som stått många kattägare dyrt, då de inte fått tillbaka sina förlorade djur trots att de varit ID-märkta. De märkliga siffer- och bokstavskombinationerna är nämligen ofta väldigt svårtydda, då de inte ger någon som helst vink om var katten kommer ifrån eller vilken veterinär som utfört tatueringen.

Ändå har priset för att komma med i ägarregistret fördubblats under kennelklubbens tid och det kostar i dag 120 kronor förutom kostnaden för själva öronmärkningen. Då det hittills i år öronmärkts 39 000 katter, betyder det en nätt liten inkomst på 4 680 000 kronor för kennelkklubben under årets första 10 månader.

Nu vittnar många veterinärer om försämringen och att folk återigen börja strunta i att öronmärka sina katter. Det är synd för även om märkningen är svår att tyda talar den i alla fall om att katten är märkt och således har en ägare.

Ett gott råd till alla kattägare är, att fortsätta öronmärka men vara uppmärksam på att märkningen verkligen syns tydligt när den är ny. Kontakta annars den klinik eller veterinär som gjort tatueringen och be att få den omgjord gratis.

Blir det ingen ändring på dagens märkningssystem för katter tror jag att chipsmärkning i kombination med en symbol i örat kan bli framtidens system. Omständligt och dyrt men säkert, då symbolen i örat talar om att katten är chipsmärkt. Sedan kräver det förstås att chipsavläsare finns på betydligt fler ställen än i dag.

Frågan är också om Svenska Kennelklubben verkligen är rätt forum för kattregistret. Kanske skulle de sex miljoner kronor om året registret inbringar komma landets katter bättre till del om det sköttes av någon med intresse för katter.

Hör gärna av er med förslag och synpunkter!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons