Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är barnen vid vår sida?

Annons

Det är egentligen förbluffande att Mora församling varje år lyckas hitta så viktiga och spännande ämnen för sina kyrkokonferenser i Vasaloppsveckan. Årets tema utgjorde inget undantag.

I går satt ett par hundra personer i Moras välplanerade församlingshem, Andreasgården, och diskuterade barnens situation i samhället.

Bland deltagarna fanns experter och kompetens från bland annat Rädda Barnen, BRIS (Barnens rätt i samhället), barnombudsmannen, högskolan och den politiska världen i form av riksdag och kommun.

Själv valde jag att lyssna till den timslånga slutdiskussionen med deltagande av dalabänkens riksdagsledamöter Kenneth Johansson, c, Lennart Fremling, fp och Anneli Särnblad Stoors, s. I debatten deltog också kommunal- och landstingspolitkern Birgitta Sacrédeus, kd.

Möjligen hade jag för uppskruvade förväntningar på politikerna. Jag tycker nämligen att de tog väldigt liten plats i debatten. Inte ens ett försök till politisk profilering kunde skönjas, om jag undantar Kennenth Johanssons uppfattning att rösträttsåldern kan sänkas till 16 år och att Birgitta Sacrédeus vill se en bättre samordning mellan kommunen och landstinget när det gäller synen på barnens helhetsperspektiv.

Nej, det var i stället barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson som fick mig att lystra.

När andra deltagare i panelen under 45 minuter uttryckt sina betänkligheter över barnens situation, deklarerade Gustafsson att de svenska barnen mår bra!

- De mår så bra att de till och med orkar oroa sig för många vuxna, konstaterade han.

Medieforskaren Tomas Axelson vid Högskolan Dalarna hyste också gott hopp om den unga generationen. Han framhöll de ungas engagemang och tyckte samtidigt att det är bra att kulturminister Marita Ulvskog och regeringen driver en restriktiv linje när det gäller de kommersiella tv-kanalernas möjligheter till exponering mot barn och ungdom.

"Är barnen ständigt vid vår sida?" var rubriken för avslutningsdebatten.

Stiftsadjunkt Cecilia Redner i Västerås gav kanske svaret när hon noterade att barn- och ungdom dominerar kyrkans verksamhet. Men de hörs minst!

Mer läsning

Annons