Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Är bara mamma till slut"

/
 • Lek. Svenska kyrkan har öppen förskola varje dag i veckan i Falun. Tidigare hade kommunen öppna förskolor runt om i kommunen. Nu är det slut på det.
 • Inget tvång. Per Wallin är inte föräldraledig nu men går till öppna förskolan ändå.
 • Ville vara hemma. Anna Päres ville vara hemma med första barnet. Nu är hon föräldraledig med andra barnet, dottern Agnes, sex månader.

Annons

Varje fredag har Annagården i Herrhagen utanför Falun öppen förskola för barn, mammor och pappor i Svenska Kyrkans regi. Det är sång lek och fika tre timmar på förmiddagen.

I dag har tio mammor och två pappor letat sig hit med sina barn. Men så ser det inte alltid ut på öppna förskolorna. De senaste åren har papporna blivit allt vanligare.

- På andra öppna förskolor brukar det vara lika många mammor som pappor. Det är många fler pappalediga nu mot jag var hemma med min son för två år sedan, säger Anna Päres som är här med sina två barn.

Hon sitter och pratar föräldraledighet med Per Wallin, Catarina Marklund och Charlotte Axforsen.

- Jag var ledig en månad med mitt äldsta barn och med min mellandotter var jag hemma tre månader. Det var mycket skönare att vara hemma längre med sina barn, säger Per Wallin.

Men han tycker inte man ska tvinga papporna att vara hemma lika mycket som mammorna.

- Det kan ju finnas mammor som vill vara hemma och pappor som vill arbeta, säger han.

Catarina Marklund sitter bredvid med dottern Hanna, 14 månader. Hon och Hannas pappa delar dagarna lika.

- Vi är ledig halva veckan var. Det är jätteskönt att kunna gå till jobbet och få den stimulansen också, säger hon.

Men hon tror att få har den möjligheten.

- Att vi kan dela är dels för att våra arbetsgivare tillåter det, dels för att Hanna är adopterad och kom till oss när hon var tio månader. Då var det ingen amning och hon behöver oss båda.

- Mest tror jag det handlar om ekonomi. Kvinnor är oftare lågavlönade, då blir det mer naturligt att de stannar hemma, säger hon.

Och att det kostar var något Charlotte Axforsen fick känna av. Första barnet var hon ledig tio månader och hennes man tre.

När han var föräldraledig förlorade de 6 000 kronor i månaden.

- Hade vi båda kunnat jobba halvtid hade vi gjort det. Det är krävande att vara hemma med barn. Man är ju bara mamma till slut, säger hon.

Catarina Marklund håller med.

- Man hinner inget när man är hemma. Det är lättare att gå och jobba än att vara mammaledig, säger hon.

Fakta: Skäl att INTE dela lika

 • Ekonomin. Catarina, Charlotte, Per och Anna tror att ekonomin ofta gör att mamman stannar hemma mer. Kvinnan tjänar ofta mindre, då stannar hon hemma med barnen.
 • Mammanej. Ofta är mammorna inte villiga att dela med sig. Papporna hamnar utanför, tror de fyra föräldrarna. "Jag ville vara hemma med vårt första barn", säger Anna Päres.
 • Pappajobb. Per Wallin tror att många män har jobb som gör att de inte kan vara hemma någon dag i veckan. Då väntar jobbet ogjort när de kommer tillbaka. "Då blir det en belastning att vara hemma med barnen"
 • Amning. När mammorna stannat hemma och ammat barnet vill de gärna fortsätta vara hemma. Amningen används för att kvinnorna ska få vara hemma hela tiden.
 • Pappanej. Att pappor inte vill vara hemma med sina barn tror inte panelen stämmer. "Jag tror det är väldigt sällan", säger Per Wallin.
 • Myndighetstvång. Nej. Det är inget Faluföräldrarna tror på. "Man måste få välja själv", säger Catrin Markund. "Jag tror inte det gynnar barnen om det delas upp om den ena föräldern inte vill vara hemma".

Fakta: Föräldrapenning

 • Föräldrapenning får föräldrar ut i 480 dagar.
 • Föräldrar kan dela föräldrapenningen mellan sig, men varje förälder måste ta ut minst 60 dagar var, annars fryser pengarna inne.
 • Dagarna kan tas ut tills barnet har fyllt åtta år eller tills barnet har slutat första klass i skolan.
 • För barn födda före 2002 gäller andra regler
 • Två föräldrar kan inte vara lediga med föräldrapenning samtidigt för samma barn.
 • Föräldrapenning kan heller inte betalas ut under semesterledighet.

Mer läsning

Annons