Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är alla välkomna i kyrkan?

Annons

Den senaste veckan har det varit hetluft kring Svenska kyrkans unga och deras beslut att bokstavligt stänga ute prästerna som inte delar deras åsikt kring homosexuellas rätt att vigas i kyrkan från volleybollturneringen som anordnas av just Svenska kyrkans unga.

Kyrkan i Hedemora är en organisation, och även ett företag, med anställda som går dit varje dag för att göra sina jobb. Kyrkan kan ta ställning mot olika ting, till exempel att handla rättvisemärkt kaffe där, men vill de som jobbar där handla annat kaffe till familjen är detta helt okej.

Kyrkan tar inte ställning för de individer som besöker kyrkan eller som jobbar där. Men att ha åsikter om saker i samhället är tydligen inte okej för Svenska kyrkans unga, som faktiskt är en del av den svenska kyrkan.

Kyrkan har en makt som de flesta organisationer saknar. Säger kyrkan en sak så är det så, förr i alla fall. Jorden var platt, punkt slut. Men i dag vet ju alla att det inte är så, även om det tog sin lilla tid att sjunka in i fundamentalisterna.

Att homosexuella funnits genom tiden vet alla om. Det kanske inte var något man talade om under tidigt 1900- tal, men i dag ser det annorlunda ut och det är helt okej att tala om sin läggning och att visa sin kärlek öppet.

Allt efter att tiden går så blir stora, kanske ibland skrämmande, saker mer accepterade av oss människor.

Men frågan kvarstår: Ska en biorganistation till kyrkan ställa sig mot andras åsikter?

I dagens Sverige har vi åsiktsfrihet. Detta är något Svenska kyrkans unga kanske borde veta, med tanke på att etik och moral spelar stor roll i kyrkans arbete.

Alla är ju välkomna i kyrkan oavsett kön, läggning, hudfärg och tro. Detta är vad kyrkan och dess arbete handlar om, anser jag. Kyrkan ska finnas till för alla.

Hur kan man då stänga ute människor från kyrkan för deras personliga åsikter?

Prästerna i fråga sköter sina jobb ändå, även om de inte delar åsikt med Svenska kyrkans unga. Skulle dock deras arbete misskötas på grund av dessa åsikter så skulle det vara en annan sak, men så är inte fallet. Vad det handlar om är en gudstjänst under volleybollturneringen.

Skulle deras arbete misskötas så bör frågan tas upp på arbetsplatsen och åtgärdas snarast.

Nej, helt klart är att Svenska kyrkans unga bör fundera över detta beslut, se till åsiktsfriheten och meningen med att kyrkan finns, ur etiken och moralens synvinkel.

Jag tror att många håller med mig om att alla människor oavsett kön, läggning, hudfärg och tro är välkommen till kyrkan, så även i denna lilla kommun som Hedemora.

ANONYM

Mer läsning

Annons