Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är akuten räddad?

Annons

Både Jens Beronius, närsjukvårdschef i Ludvika, och Claes-Göran Björck, närsjukvårdschef i länet, uppger att socialdemokraterna preliminärt lovat att skjuta till fem miljoner kronor per år.

- I så fall kan vi inte ha samma stuk på akuten som i dag, säger Björck.

I det besparingsförslag som togs fram av tjänstemännen och som sedan delvis förkastades av politikerna, uppgavs att 12 miljoner kunde sparas på att stänga akuten. Med ett tillskott från landstinget centralt på fem miljoner är differensen alltså sju miljoner.

-Fem miljoner är inte mycket. Det återstår ett väldigt stort sparbeting, säger Jens Beronius.

Men socialdemokraterna har meddelat att akuten ska hållas öppen dygnet runt och att det i princip ska vara samma verksamhet som i dag.

Ingalill Persson (s), Falun, sitter i landstingsledningen. Hon tillbakavisar uppgifterna från cheferna, åtminstone delvis.

-Vi har inte sagt fem miljoner, vi har sagt fem -tio miljoner. Det är en hel del frågor som måste klaras ut innan beslutet tas i landstingsstyrelsen den 29 maj. Men vi har sagt att det finns starka skäl för att akuten måste vara öppen dygnet runt även i framtiden.

Hon gör klart att om det skulle visa sig att verksamheten vid akuten i slutändan går back med ett par miljoner så är det inte hela världen.

-Två miljoner är inte mycket i landstingets budget på fem miljarder.

En av de frågor som ska utredas nogsamt, enligt Persson, är om alla hjärtpatienter i framtiden ska skickas direkt till Falun.

Hon upprepar tidigare argument om att hjärtsjukvården i Falun håller mycket hög kvalité och att även de boende i Västerbergslagen har rätt att få tillgång till denna vård.

Å andra sidan finns det de som säger att folk kommer att dö i ambulanserna om de inte får vård i Ludvika utan måste köras till Falun?

-Så blir det inte, redan i dag så körs alla svårt sjuka direkt till Falun, transporterna medför ingen ökad risk för patienterna.

Ingalill Persson hänvisar till statistik angående antalet ambulanstransporter med "blåljus".

- 2004 var det 252 patienter i Västerbergslagen som behövde ambulanstransport med blåljus. 127 av dem fördes till Ludvika lasarett för vård medan resten kördes till Falun.

Flertalet patienter som hämtas med ambulans som inte har blåljusen påslagna kan och ska vårdas i Ludvika, anser Persson och pekar särskilt ut en patientgrupp.

-Det är äldre med flera sjukdomar och som har sviktproblem. De ska inte ligga i en ambulans till Falun utan tas om hand i Ludvika.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons