Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Applåder mötte Mona

Annons

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin var dragplåstret på årets första maj-firande i Hedemora, ett firande som inte innehåller något demonstrationståg.

De röda fanorna vajar vid entrén till Folkets park. Innanför grindarna spelar blåsorkestern i väntan på att Mona Sahlin ska anlända från Falun, där hon medverkat i ett politiskt samtal.

Gården är ganska välfylld med parkerade bilar, men på bänkarna är det dock rätt så glest. Det beror på att flera besökare har valt att vänta på statsrådets ankomst i bilen, eftersom luften ute är kylig och regnet har börjat dugga lätt.

Kicki Printz, ordförande för Hedemora arbetarekommun, och Mauritz Nuotio, förstamajkommittén, sneglar mot vägen för att se om Sahlin dyker upp. Hennes vårtal ska sätta punkt på firandet i parken. Men ministern dröjer och Printz uppmanar orkestern att fortsätta spela.

Polisen finns dock redan på plats med flera bilar för att se till att allt går rätt till.

Tidigare under dagen har Anki Rooslien, broderskapsrörelsen, och Mauritz Nuotio hållit varsin appell, och besökarna har bjudits på mat och kaffe.

- Hedemora arbetarekommun fyller 100 år i år, därför drar vi på lite extra, säger Kicki Printz, men förtydligar att själva hundraårsjubileet äger rum senare i år.

Av antalet tallrikar som gått åt att döma, är det 100 personer som besökt firandet, vilket är ungefär vad arrangörerna räknat med.

Det är nästan bara äldre damer och herrar bland besökarna, men Printz och Nuotio hoppas att fler yngre söker sig till arbetarrörelsen.

- Politik har fått en tråkstämpel, men jag hoppas innerligt att första maj-firandet inte dör ut. Det här är vår dag, och vi i arbetarrörelsen måste visa att vi är många, säger Printz.

Det är andra året som det inte genomförs något demonstrationståg på första maj i Hedemora.

- För två år sedan var det bara ett fåtal som deltog, och vi beslutade oss för att göra något annat. Eftersom firandet här i Folkets park slog väl ut förra året, fortsätter vi även i år, säger Printz.

Och så kommer hon äntligen. Musiken tystnar och allas blickar vänds mot de två mörka bilar som kör in på gårdsplanen.

När Mona Sahlin kliver ut ur den ena möts hon genast av en applåd, av en publik som nu har vuxit.

Hon ställer sig vid talarstolen mellan stora röda fanor och talar om vikten av att alla människor hjälps åt och slåss för välfärden. Hon talar om en vision om ett land som aldrig ska använda fruktan eller förnedring som drivkraft. Hon talar om kvinnor och mäns lika möjligheter.

- Vi måste lagstifta om heltidsarbete, försvara maxtaxan inom barnomsorgen, arbeta för tjejers rätt att själva bestämma över sina kroppar, och arbeta mot kvinnovåld. Mänskliga rättigheter är även kvinnors rättigheter.

Efteråt går Emelie Larsson fram till Mona Sahlin för att få en autograf.

- Jag är egentligen inte politiskt aktiv, men jag tycker att hennes tal var bra, berättar hon.

Emelie är estetelev på Martin Koch-gymnasiet och har tidigare under firandet bjudit besökarna på visor av Lisa Ekdahl och Cornelis Vreeswijk.

När tidningen får en pratstund med Sahlin säger ministern att hon inte tror att första maj-firandets tid är förbi, trots allt färre deltagare:

- Det går upp och ner. När det gäller demonstrationen tror jag att många avstår för att de inte kan sångerna. Den här typen av firande som sker i Hedemora blir nog allt mer vanlig.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons