Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelbotös som slottsvakt

Annons

Christina är med i högvakten för femte året.

Hon representerar Röda korset. Förutom att hon marscherar genom Stockholm tillsammans med övriga 70 från Dalarna, de kommer från hemvärnet och frivilligorganisationerna, sköter hon om alla småsår som uppkommer hos deltagarna.

- Vi går ganska långt och ofta brukar det bli skavsår som jag får ta hand om. Sen masserar jag en del armar - det är tungt för pojkarna att bära geväret så långt, säger hon.

I lördags var det träning och genrep på Dalregementet inför lördagens examen; högvakten i Stockholm, då Dalarna avlöser S1 i Enköping.

- Det är en härlig gemenskap. Det är därför jag är med, säger Christina på äkta äppelbomål.

Under ledning av Hemvärnets musikkår i Borlänge marscherade truppen runt på kaserngården och tränade.

Vakthavande major, Sune Bihl från Ludvika, var nöjd:

- Ja, så här långt ser det bra ut. Men vi har en lång marsch i Stockholm framför oss. Det är en bit från Armémuseet till yttre borggården, säger han.

Nervöst?

- Ja, det blir det definitivt. Det brukar vara 10 000 åskådare på plats och det kan bli extra kämpigt i år om det är så här varmt, fortsätter Bihl, som är praktiskt ansvarig för att Dalarna klarar årets högvakt.

Hemvärnet och de olika frivilligorganisationerna är starka i Dalarna, och att vara med i högvakten är populärt.

- Folk får anmäla sitt intresse. Det har aldrig varit några problem att få ihop det antal vi behöver, säger Sune Bihl.

På torsdag går bussarna med Dalarnas hemvärn till Stockholm. På lördag klockan 12.15 avlöser man S1 och under de nästföljande 24 timmarna vaktar Dalarna - trots att man nu står utan regemente - Stockholms slott. På söndag kväll rullar bussarna åter mot Dalarna.

Mer läsning

Annons