Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelborännet ett kärt vinternöje

Annons

Loppet är en bit fjärran från fornstora dar på 1920-talet, då seniortävling ingick och tusenhövdad publik fylkades längs spåren. Då var det också lite av allmänna vinterspel då backhoppningstävlingar avgjordes i samma veva.

Men Lilla Äppelborännet som renodlad ungdomstävling fyller helt klart fortfarande en given och trivsam liten nisch i Vintersverige. Av 90 föranmälda kom 77 till startlinjen och fullföljde loppet. Majoriteten var förstås från klubbarna i kommunen men inslag från Malung, Venjan och Lesjöfors återfanns i resultatlistan.

Att det i dag råder stor konkurrens om ungdomarnas intresse illustreras av att startlistorna är tjockast i de yngre årgångarna för att sedan tunna ut i de äldre där väl i stort sett de riktigt skidintresserade återstår.

Men det blir nog ändå inget problem att få ihop deltagare även till framtida lopp. Traditionen är fortfarande stark och rätt många föräldrar som nu på olika sätt lotsade fram sina ättlingar hade själva en gång kajkat fram på Bergheden som battingar i spåren. Med de rötterna och de nyskotten lär Lilla Äppelborännet återfinnas också i framtiden.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons