Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apoteket säger upp lokalvårdare

Annons

Anna berättar att hon länge var hemma för vård av sjukt barn. När hon till sist kunde gå ut i arbetslivet fick hon anställning på en bilvårdsanläggning. Efter en tid där bytte företaget regim och hon miste sitt jobb.

- Jag mådde väldigt illa av att behöva gå hemma igen och jag fick medicinska besvär. Därför kom anställningen på apoteket som ett riktigt lyft. Jag har trivts jättebra och förutom städningen har jag även haft andra arbetsuppgifter och personalen har lovordat mina insatser. Det var därför så överraskande att jag inte får fortsätta jobba, säger Anna och tilllägger:

- Motivet till att jag få gå är att apoteket ska ändra städrutiner och jag undrar hur de här tjänsterna ska kunna handlas upp billigare.

Tidningen talade med Margareta Persson, chef i apoteket Örnen i Mora. Hon ville inte kommentera Anna Abrahamssons fall, utan hänvisade till sin chef, Lillemor Berglund, som är den som lämnat Anna uppsägningsbeskedet.

Lillemor Berglund skulle vara anträffbar först på tisdag och därför vände vi oss till apotekets pressekreterare Andreas Rosenlund som förklarade.

- Det kommer att ske en upphandling på vår städverksamhet över hela landet. Det handlar om 900 apotek och totalt 700 lokalvårdare. Upphandlingen ska vara klar i sommar så att anbuden ska kunna bedömas under hösten. Planerna är sedan att det nya systemet kommer att fasas in under våren 2006.

När tidningen berättar för Andreas Rosenlund att Anna Abrahamsson i Mora blivit uppsagd med motiv att städverksamheten ska omorganiseras blir han förvånad.

- Vad jag vet har ingen lokalvårdare blivit uppsagd ännu.

Vad är då motivet med att göra om apotekets städverksamhet?

- Vi räknar med att kunna spara tiotals miljoner kronor varje år. Dessutom får vi en helhet i städningen över hela landet.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons