Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apoteket inför kostnadsfri rådgivning

Annons

Kostnaden för felaktig läkemedelshantering uppgår varje år till 20 miljarder kronor - lika mycket som subventioneringen av läkemedel kostar.

För att minska kostnaderna inför nu apoteket rådgivning på telefon eller med en specialutbildad farmaceut på apoteken. Tjänsten är kostnadsfri och kommer att erbjudas på 19 apotek i Dalarna. En bokad rådgivning tar ungefär 15 minuter.

- Det finns nationella och internationella beräkningar av kostnaderna för inläggningar på sjukhus och för besök på akutmottagningar. Det visar sig också att tio procent av alla som är under 65 år och som är inlagda på en medicinavdelning är där på grund av felaktig läkemedelshantering. För personer över 65 år är siffran 20 procent. Dessutom visar det sig att varje vårdtagare som bor på ett äldreboende kan ta bort en av sina mediciner, säger Thony Björk, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

På Apoteket Vasen i Falun kommer farmeceut Helena Hjelm att vara en av de som tar emot kunder för rådgivning. Redan idag frågar kunder dagligen om sina läkemedel.

- Nyttan med denna service är att få en bättre läkemedelsanvändning och att kunderna ska bli säkrare i sin läkemedelshantering. Man kommer hit och talar om att man behöver hjälp. Om det inte fungerar på en gång får man en tid inom tre dagar. Om inte det passar hittar vi en annan tid, säger Helena Hjelm.

De problem som uppstår handlar ofta om att den som söker råd inte har tagit rätt dos, tuggar kapslar som egentligen ska sväljas hela eller så har de kanske kombinerat mediciner som inte fungerar tillsammans. En vanlig förklaring till det sistnämnda problemet är att kunder går hos olika läkare och på så sätt får mediciner som inte bör kombineras.

- Vi tittar på den samlade läkemedelsanvändningen hos en kund och går igenom hur de ska ta sina mediciner för att de ska få bästa möjliga användning.

- Det är vanligt att kunder har fått felaktig information om sina läkemedel, säger Helena Hjelm.

En vanlig undran är om ett läkemedel går kombinera med alkohol.

- Det är i synnerhet vanligt när det gäller antibiotika. Vissa läkemedel ska man absolut inte kombinera med alkohol, säger Helena Hjelm.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons