Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apotek fylls med blommor

Annons

Gamla Apoteket är ingenting som kommunen har användning av. Det har nu stått tomt sedan 2002 och kommunen beslutade sig för att sälja det.

Själva huset står på Kopparstadens mark men kommunen köper in en tomt på 1 600 kvadratmeter till det.

När kommunen annonserade ut huset infann sig två spekulanter. En ville betala 500 000 kronor för huset och göra om det till bostad. En annan bjöd 400 000 kronor och ville använda det till affärsverksamhet.

Och det var det konceptet stadsbyggnadskontoret nappade på. Detta för att kommunens näringslivskontor och Svärdsjö intresseförening i ett par år arbetat målmedvetet för att stärka handeln i Svärdsjöområdet. Det här huset, med sitt attraktiva läge mitt i smeten, borde därför utnyttjas för det ändamålet anser stadsbyggnadskontoret.

Vem är då köparen? Jo det är Ingela Öhrner som sedan lite drygt tre år tillbaka driver Solängets Blommor å' sånt. Hennes lilla butik ligger i utkanten av Svärdsjö och den har hon vuxit ur.

- Jag känner att det inte finns möjligheter att utveckla verksamheten i de lokalerna och jag vill växa. Just nu är vi i ett läge att det är för mycket arbete för en person men för lite för två, säger hon.

Men det är inget litet byggnadsprojekt hon ger sig på. Gamla Apoteket är på 450 kvadratmeter och huset är ganska skamfilat både ute och inne. Exakt vad hon ska göra med det vet hon inte för dagen mer än att det kommer att gå åt litervis med färg för att snygga upp det utvändigt.

- Vi har ju inte haft tillgång till huset så jag vet ännu inte riktigt vilka förutsättningar det finns inne i det. Men det är ett härligt hus. Huset och jag måste prata med varandra och bli överens och det kommer att ta lite tid, säger Ingela Öhrner.

Men en sak vet hon. Huset ska fyllas. Förutom blomsterhandeln vill hon utveckla present- och dekorationsdelen i verksamheten. Och allt hon säljer är sådant som hon själv kan tänka sig att ha hemma.

- Jag köper aldrig in något som jag inte själv tycker om. Och sedan har vi allt som har med trädgård att göra och det är ett växande område. Titta bara på alla mässor och alla trädgårdstidningar som startat på senare tid. Här finns massor att göra, säger hon.

Blommor, trädgård och dekoration är bra för själen men det behövs också något för det lekamliga.

- Det är jättemånga som kommer hit och undrar om det inte finns något trevligt litet ställe i Svärdsjö att ta en fika på. Det vill jag därför också satsa på i mindre skala. Dit skulle också ungdomarna från skolan kunna komma när de har håltimmar. Som det nu är drar de bara runt på byn, säger Ingela Öhrner.

På onsdag ska kommunstyrelsens utvecklingsutskott godkänna försäljningen av Gamla Apoteket. Sedan är det bara att sätta i gång att jobba. Först om ett år räknar Ingela med att kunna öppna sin nya butik.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons