Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aporna gav honom idén om älgturism

Annons

Marcus skildring av hur han skapade Skogens Konung/Kolarbyn i Skärsjön invid Skinnskatteberg fick deltagarna i Ekomuseums Bergslagens seminarium, Turist + kultur = sant, att jubla.

Seminariet, med 90 deltagare från de sju ekokommunerna i Norra Västmanland och Smedjebacken, Ludvika, var förlagt till Cassels i Grängesberg.

På programmet stod föreläsningar av, bland andra, Riksantikvarieämbetets Ewa Bergdahl, Anja Praesto från Västergötlands museum, Arne Ellefors från Cultural tourism institute, Dalarnas museums Örjan Hamrin och dess förre chef Erik Hofrén.

Samtliga föreläsare bjöd på tankeväckande och intressanta inslag, men frågan är om inte Jonson blev dagens publikfavorit, en fenomenal berättare med en historia som lockade till många skratt.

Historien inleddes med ett besök i ett gråkallt i England som fick honom att längta till värme och ätlig mat.

Valet föll på Thailand där han också fick uppleva en orangutangsafari, en upplevelse som därefter kom att forma hans framtid så här långt.

- Jag sökte jobb som guide, men det visade sig vara så dåligt betalt att jag valde att åka hem.

- När jag sedan kom hem gick jag till turistbyrån i Västerås för att höra efter om man behövde någon guide av något slag. Före mig i kön stod två tyskar som hade mycket bestämda önskemål: man ville se älg.

- Det kunde inte personalen garantera, men det gav mig en idé och jag gick hem och gjorde en hemsida där jag erbjöd mig att arrangera älgsafari. Redan följande morgon blev jag väckt av telefonen. Det var en ryss som beställde en älgsafari. Ett par timmar senare ringde ett par österrikare i samma ärende.

- Det slog mig plötsligt: Var skulle jag hitta älgar?!

För att krympa Marcus Jonsons historia radikalt:

Han hittade sina älgar och därmed hittade också mängder av turister Marcus Jonson. Så har det varit under de senaste två somrarna.

37 olika nationaliteter har besökt honom och hans älgar i gränstrakterna Västmanland-Dalarna.

Kolarbyn är en del av verksamheten och här har han en samling kolarkojor som fungerar som nattlogi.

Även den grenen har tillkommit på en smula slingriga vägar.

När väl kojorna stod på plats vid de gamla kolbottnarna fick han betänksamheter; kunde han verkligen kalla dessa spartanska kyffen för vandrarhem?

Hade inte STF någon form av patent på det begreppet?

STF:s folk kom med papper och penna, gläntade på kojdörrarna och noterade.

Vilka kriterier gällde för ett vandrarhem, undrade han.

Normerna talade om rullgardiner i rummen, rinnande kallt och varmt vatten, dusch.

Tack för kaffet, tänkte Marcus Jonson, men även turistföreningens folk entusiasmerades av hans framåtanda och skakade fram ett specialsytt regelverk för kolarkojor djupt inne i Bergslagsskogarna.

Inte ens turistbyråkraterna kunde stå emot finurlige Jonson.

Skulle gästerna svika kan han ju alltid bli ståuppkomiker.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons