Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apartheidföreträdare åtalas

Annons

Sydafrikanske riksåklagaren åtalar två ledande apartheidföreträdare för mordförsök.

Den förre polisministern Adriaan Vlok och förre polischefen Johan van der Merwe anklagas för att ha planerat att döda en ledande motståndare till apartheidregimen 1989, skriver BBC i sin nätupplaga.

Enligt åklagaren har de tillsammans med ytterligare tre personer försökt att döda pastor Frank Chikane genom att ha förgiftat hans kläder med nervgift. Han räddades till livet tack vare att amerikanska läkare lyckades spåra ämnet och sätta in rätt behandling.

Vlok bad Chikane om förlåtelse förra året genom att tvätta hans fötter.

Chikane, som nu är chef för president Thabo Mbekis stab, har uppmanat andra att träda fram och avslöja vad som hände, men han har aldrig bett att de ska åtalas.

Riksåklagarmyndigheten (NPA) har fram till nu diskuterat fallet med de två anklagades advokater om hur processen ska gå vidare.

En talesman för NPA, Panyaza Lesufi, säger att man beslutat att fallet ska tas upp i en öppen domstol.

Fallet väntas komma upp i domstol den 17 augusti.

NPA anklagar de bägge männen och tre polismän av lägre rang för att 1989 ha konspirerat för att mörda Chikane, som vid tidpunkten var ordförande för Sydafrikanska kyrkorådet.

De försökte mörda pastorn genom att placera underkläder preparerade med ett kraftfullt nervgift i hans resväska när han befann sig på resa.

Adriaan Vlok har tidigare erkänt för den sydafrikanska sannings- och försoningskommissionen (TRC), som utredde brott begångna under apartheidregimen, att han i kraft av sitt dåvarande ämbete bar ansvar för sprängningen av de sydafrikanska kyrkosamfundens lokaler 1988. Eftersom Vlok erkände beviljades han amnesti av TRC.

Enligt BBC:s Peter Greste i Johannesburg var mordförsöket på Chikane att av de mest tydliga fallen av apartheidregimens försök att tysta oppositionen.

TT

Mer läsning

Annons