Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Antrax"-attack mot ABB:s HVDC-projekt

Annons

I USA har någon i spåren efter mjältbrandsattackerna efter den 11 september tagit tillfället i akt att sprida antraxliknande vitt pulver i kontoret hos ett stort amerikanskt kraftbolag.

I USA tänker man Antrax (mjältbrand) direkt när det hittas vitt puder.

En sådan misstänkt substans påträffades hos United Illuminating, UI:s kontor i New Haven i tisdags. Kontoret är nu stängt tills vidare så länge som myndigheternas undersökning pågår.

Myndigheterna beordrade evakuering, polisen tog prov på pulvret som tas på stort allvar trots att det visade sig vara av en harmlös substans.

Federal Bureau of Investigation och statliga Department of Environmental Protection har inlett en förundersökning.

Myndigheterna ser mycket allvarligt på händelsen då ett av kontorsrummen används av en medarbetare som enligt tidningen New Haven Register arbetat med det "kontroversiella projektet Cross Sound Cable".

Cross Sound Cable är det HVDC Lightprojekt som ABB Ludvika och Karlskrona levererat och som drabbats av omfattande miljöprotester då kabeln skulle läggas ut i sundet mellan New England och halvön Long Island utanför New York.

UI är en av investerarna som ligger bakom ABB-kunden Transenergies projekt.

UI bekräftar sambandet men påpekar att inget hotbrev har lämnats som gör kopplingen uppenbar.

Nämnas kan att ABB:s sjökablar innehåller en vit pulverliknande substans. När vatten tränger igenom skyddshöljet så är substansens syfte att bilda en gelé som hindrar vattnet att nå elkabelns vitala delar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons