Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen vapenvila i Backa

Annons

Enligt det stora bredbandsprojekt som invigdes av landshövdingen 2004 så skulle byarna runt om i Rättvik få bredband under 2004. Men därav blev inget.

Många i Backa beställde bredband av Bredbandsbolaget i september-november, men fick meddelandet att utbyggnaden var försenad.

Terracom som sköter utbyggnaden och gräver ned ledningarna var klara med mastbygge, nedgrävning av ledning och uppkoppling till telefonstationen i Backa i februari. Sedan återstod bara för bredbandsoperatörerna att med hjälp av Telia koppla upp sig till respektive kund.

Flera beställningar hade tillkommit under vintern, men ingen fick några modem att koppla upp sig med. Man klagade och fick beskedet att ingen kunde få bredband därför att stationen redan var full.

-Vi gick runt i byn och frågade och fick fram en lista på vilka som beställt, många redan i höstas, men ingen hade fått bredband, berättar Mikael och Tommy.

Den 16 februari beställde en ny kund bredband hos Bredbandsbolaget och fick ett modem hemskickat direkt för uppkoppling. Efter en tid fick han experthjälp med att koppla in modemet. Men inget hände. Inte en lampa lyste på modemet! Efter några dagar gjordes ett nytt försök med annat modem och på samtliga telefonjack. Fortfarande inget bredband. Bredbandsbolaget kontaktades och lovade bredband inom två dagar. Men det löftet hölls inte.

I samma veva började tidingen gräva i ärendet. Och då hände det plötsligt. Efter en tid så fick man det efterlängtade bredbandet.

Även i Garsås har man haft problem. Där har Bredbandsbolaget sålt abonnemang, skickat ut modem och fakturor. Men något bredband fanns inte ens när fakturan förfallit till betalning.

Bredbandsbolaget beklagar och menar att man skickar ut modem efter de utbyggnadsprognoser man får trots att verkligheten kan vara en annan.

INGE NILSSON

Mer läsning

Annons